Verrassende Ontmoetingen Heinz Friezen en Pieter Aafjes

Het Herfstconcert van de serie Verrassende Ontmoetingen vindt plaats op zondag 21 oktober om 14.30 uur in de concertzaal van Theaters Tilburg.

Het belooft een geweldig concert te worden met de crème de la crème van de harmoniewereld met Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg en het Heinz Friesen Project Orkest o.l.v. maestro Heinz Friesen, die nog een keer op de bok staat met de beste muzikanten waarmee hij heeft gewerkt.

Harmonie Pieter Aafjes Culemborg o.l.v. Arjan Gaasbeek opent het afwisselende concert met: 

  • Festive Overture, opus 96 geschreven door Dmitri Shostakovich, is in 1954 in premiére gegaan in het Bolstoi Theater in Moskou om de 37ste verjaardag van de Oktober Revolutie. Shostakovich schreef het stuk in 3 dagen gebaseerd op Glinka’s Ruslan en Ludmilla ouverture.  
  • Polovtsian Dances, Deel II, III, V van de Russische componist Alexander Borodin, uit de opera Prins Igor. Het balletgezelschap Ballet Russe bracht het in premiere op 18 mei 1909, tijdens het openingsseizoen in het Théatre du Châtelet in Parijs.
  • Diez Melodías Vascas, van de Spaanse componist Tomás Aragüés Bernad  (Deel II Amorosa en deel III Religiosa)
  • Danse Bacchanale, Camille Saint-Saëns (from the opera Samson et Dalila)
  • Praise Jerusalem, van de Amerikaanse componist Alfred Reed

 Na de pauze treedt het Heinz Friesen Project Orkest o.l.v. maestro Heinz Friesen op met:

  • Tod und Verklärung, een symfonisch gedicht voor groot orkest van Richard Strauss dat hij begon in de zomer van 1888 en voltooide in november 1889. Het werk is opgedragen aan zijn vriend Friedrich Rosch. De compositie beschrijft de dood van een arttiest, wat tamelijk ongewoon is voor een componist van 25 jaar. Op verzoek van Strauss werd deze gebeurtenis beschreven in een gedicht van zijn vriend Alexander Ritter, als een interpretatie van Tod und verklärung nadat het was gecomponeerd. Het werk bestaat uit vier delen, deel 1: zieke,stervende man, deel 2: De strijd tussen leven en dood, deel 3: zijn leven gaat aan de stervende man voorbij en deel 4 de langgezochte overgang. De muziek is spectaculair, briljant vol van pracht en praal.
  • De Vuurvogel 1919, een ballet in twee bedrijven van Michel Fokine. De componist Igor Stravinsky componeerde muziek en Ballet Russes bracht de Vuurvogel in première op 25 juni 1910 in Parijse Opera o.l.v. dirigent Gabriel Pierné. Het ballet is gebaseerd op Russische folklore.

De presentatie is in handen van Jurrien van de Veer.

 

wanneer 21 oktober 2018 | 14:30 uur
locatie Concertzaal Theaters Tilburg
entree Kaartjes in de voorverkoop €12,50 en aan de kassa €15,00. Tickets via: www.theaterstilburg.nl Tel 013-5432220
website http://www.theaterstilburg.nl
publicatie: 07/10/2018, categorie:
Vorige pagina