Aftershoppingconcert Koninklijke Harmonie Orpheus

Al meer dan 10 jaar Aftershoppingconcerten door Koninklijke Harmonie Orpheus!

Harmonieën en fanfares laten meestal van zich horen in de beslotenheid van een schouwburg of een concertzaal. In 2006 werd door de Tilburgse Koninklijke Harmonie Orpheus het idee gelanceerd om ter afsluiting van het repetitieseizoen voor de verandering eens een openbaar en gratis toegankelijk concert te geven in de open lucht. Dit initiatief sloeg zo goed aan, dat al snel besloten werd om er een jaarlijkse traditie van te maken. Inmiddels vindt het Aftershoppingconcert al ruim tien jaar plaats. Dit jaar trakteert Orpheus het Tilburgse publiek donderdagavond 30 juni vanaf 20.00 uur op het Pieter Vreedeplein.

Orpheus vierde twee jaar geleden zijn 150-jarig bestaan. Ondanks die hoge leeftijd wordt het orkest bevolkt door relatief jonge muzikanten. Velen daarvan zijn schoolverlaters die naar Tilburg verhuizen vanwege een vervolgstudie, maar die tegelijkertijd hun muzikale hobby niet willen opgeven. Daarnaast zijn er ook nog flink wat “oude rotten” in het vak die al jarenlang op dezelfde plek in het orkest zitten. Wonderwel accorderen beide groepen buitengewoon goed met elkaar, zowel wat betreft muzikale communicatie als wat betreft communicatie over de dagelijkse beslommeringen. Dat laatste speelt zich uiteraard af aan de bar, tijdens de pauze van de repetitie. Door de grote passie van deze club gelijkgezinden voor het samen musiceren, verwerft het orkest al jarenlang continu eerste prijzen op vele prestigieuze concoursen.

Orpheus speelt deze editie van het Aftershoppingconcert onder leiding van componist en dirigent Matthias van Nispen. Met ‘Gibraltar’, een militaire mars van de Engelse componist luitenant-kolonel Richard Waterer opent Orpheus het concert. Dan volgt Gaelforce’, een suite van drie Ierse volksdansen, doorspekt met elementen afkomstig uit de traditionele Ierse stepdance en geschreven door de Schotse componist Peter Graham. Paolo Verzini is een jonge Italiaanse muziekstudent die op Fontys in Tilburg een opleiding tot orkestdirigent volgt. Het werk dat hij voor zijn overgangsexamen heeft geschreven, ‘Playground’, staat als derde op de lessenaars van Orpheus. Daarna is het de beurt aan ‘Third Suite for Band’ van de Amerikaanse componist Alfred Reed, die in zijn zeer productieve loopbaan vele interessante werken voor harmonieorkest heeft geschreven. Van de ‘Third Suite”, die als ondertitel ‘Scènes de Ballet’ heeft, worden deel 3 ‘Polka excentrique’ en deel 4 ‘Dance générale’ gespeeld. Van de Spaanse componist Rafael Talens Pello is het werk ‘Fina Blasco’, een traditionele paso doble. ‘Sportzomer Tour de France 2012’ is een spetterende compilatie van thema’s die in het verleden op de Nederlandse radio werden uitgezonden tijdens reportages van de Tour de France. Het is een arrangement van de in Zweden geboren maar al lange tijd in Nederland wonende Nanouck Brassers. Marcel van Wensen is professioneel slagwerker die net als Paolo Verzini een directieopleiding volgt aan het Fontys concervatorium. Als onderdeel daarvan kreeg hij een arrangeeropdracht en arrangeerde  ‘Glitzville!’ van de Amerikaan Chris Crockarell dat oorspronkelijk voor slagwerkensemble werd geschreven. Het zit vol ritmische elementen, waarbij de leden van Orpheus veel ‘handwerk’ moeten verrichten. De Koninklijke Harmonie besluit haar optreden met ‘Böhmischer Traum’ van Norbert Gälle. Dit werk is een typisch voorbeeld van Egerländer muziek, afkomstig uit het Egerland, een regio in het noordwesten van Bohemen.

 

wanneer 30 juni 2016 | 20:00 uur
locatie Pieter Vreedeplein
website http://www.khorpheus.nl
amateurkunstgids Naar onze profielpagina
publicatie: 22/06/2016, categorie:
Vorige pagina