Tilburg wint BNG Prijs Beste Amateurkunstgemeente 2012: Groot compliment amateurkunstenaars!

Tilburg is uitgeroepen tot winnaar van de BNG Prijs Beste Amateurkunst Gemeente 2012. Hiermee wint Tilburg een geldbedrag van € 20.000,- en de eer om op 2 juni de nationale Week van de Amateurkunst (WAK) feestelijk te openen. Zowel cultuurwethouder Marjo Frenk als Art-fact (het speciale servicepunt voor amateurkunst in de gemeente) zijn apetrots. Het is een fantastische prijs voor de gemeente en bovenal een groot compliment aan alle amateurkunstenaars!

De jury (bestaande uit vijf landelijke deskundigen) roemt Tilburg omdat amateurkunstenaars in deze gemeente veel mogelijkheden krijgen zich te ontwikkelen, anderen te ontmoeten, samen te werken en zich te laten zien. Tilburg biedt de amateurkunstenaars op laagdrempelige wijze advies en kennis. De jury licht toe: “De gemeente heeft het amateurveld scherp in beeld, mede dankzij Art-fact, het servicepunt voor amateurkunst. De amateurkunst is daarmee verzekerd van kundig advies en een centraal punt waar allerlei initiatieven elkaar kunnen vinden. Een resultaat daarvan was de spetterende Week van de Amateurkunst (WAK) in mei 2011. Exemplarisch voor Tilburg is de aandacht voor traditie én vernieuwing.”

De prijs benadrukt nog eens dat Tilburg de plek is voor elk amateurkunsttalent. De gemeente heeft een goedgevulde amateurkunstagenda met activiteiten in Udenhout, Berkel-Enschot en Tilburg. Het amateurkunstbeleid wordt uitbesteed aan Art-fact, een laagdrempelig en toegankelijk servicepunt voor amateurkunst. Daarnaast heeft de gemeente een eigen Werkplaats voor Amateurkunst en zijn er diverse faciliteiten voor beginnende en gevorderde amateurkunstenaars.


Naast Tilburg, waren ook de gemeente Deventer, Zaanstad en Lelystad genomineerd. “Hoewel alle genomineerden hun eigen pluspunten en karakteristieken hadden, is Tilburg unaniem door de jury aangewezen als winnaar van de BNG Prijs Beste Amateurkunst Gemeente 2012.” aldus de jury. Aan de titel is een prijs van € 20.000,- gekoppeld dat door de gemeente besteed wordt aan de zichtbaarheid en verankering van het lokale amateurkunstveld.

Daarnaast krijgt de gemeente Tilburg de eer om de feestelijke landelijke opening van de Week van de Amateurkunst (2 t/m 9/10 juni 2012) te organiseren. Deze week is een jaarlijks en landelijk evenement ter promotie van de amateurkunst en vindt in 2012 plaats van 2 t/m 9/10 juni. Tijdens de opening wordt de prijs officieel overhandigd aan de gemeente Tilburg. De prijs is een initiatief van de BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) en Kunstfactor, landelijk sectorinstituut voor amateurkunst.

Lees hier het juryrapport!

publicatie: 27/01/2012
Vorige pagina