Buurtcultuurfonds Tilburg van start!

Donderdag 10 december zijn de handtekeningen gezet voor het eerste gemeentelijke Buurtcultuurfonds in Nederland. In de wijken Hasselt/Goirke-West en Kruidenbuurt, twee Tilburgse impulswijken,  start in januari 2016  een proef met Buurtcultuur. Dit initiatief is bedoeld om culturele activiteiten in deze wijken te stimuleren onder professionele begeleiding. Hiervoor is totaal 75.000 euro beschikbaar. De uitvoering is in handen van Art-fact.

Eerste gemeentelijke Buurtcultuurfonds van Nederland
Buurtcultuurfonds Tilburg  is het eerste gemeentelijke Buurtcultuurfonds in Nederland. Het traject wordt  uitgevoerd door Art-fact, servicepunt voor amateurkunst, in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant.

Het streven is om per wijk één cultuurproject op te zetten. De ideeën daarvoor moeten uit de bewoners zelf komen. Naast de twee grote projecten is er budget voor kleinere buurtprojecten via een vouchersysteem.

Ideeën uit de buurt
Het fonds is in twee delen gesplitst. Een vouchersysteem voor kleinere projecten waarvoor 25.000 euro beschikbaar is en twee grote projecten waarvoor 50.000 euro besteed kan worden.  Voor de kleinere buurtprojecten kunnen buurtbewoners en culturele instellingen en cultuurmakers waardebonnen aanvragen van  500 tot 2.000 euro via  het vouchersysteem. Deze aanvragen kunnen bij Art-fact worden ingediend

Voor de twee grote projecten inventariseert de cultuurverkenner van Art-fact in de twee wijken wat er leeft bij de bewoners. Zaken waar zij trots op zijn, wat ze mooi of lelijk vinden in de wijk en hoe men met elkaar omgaat. Dat kan later worden omgezet in bijvoorbeeld een theaterstuk, een boek, een tentoonstelling, muziekvoorstelling, een tv-item etc.

Financiers
Buurtcultuurfondsen door woningcorporaties en door provincie bestaan al langer maar in Tilburg gaat het eerste gemeentelijke fonds van start, gefinancierd door Tilburg Akkoord. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeente Tilburg en de Tilburgse woningcorporaties: TBV Wonen, WonenBreburg en Tiwos met een extra bijdrage door Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Het Tilburg Akkoord investeert een bedrag van € 50.000,- in het Buurcultuurfonds. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant vult dit aan met € 25.000,-

Meer informatie
Ga voor meer informatie, het aanvraagformulier en contactgegevens naar de pagina Buurtcultuurfonds.

Foto
Op de foto zie je van links naar rechts: dhr. Rutgers (Prins Bernhard Cultuurfonds), mevr. Hendrickx (wethouder van cultuur gemeente Tilburg) en dhr. Van Herreveld (voorzitter Art-fact). 

publicatie: 10/12/2015
Vorige pagina