Jeruzalem – Boven water 2014

Tilburg Jeruzalem | 7 juni 2014 |Thema: Boven water | 75 deelnemers uit de wijk|

In het voorjaar van 2014 hebben de bewoners in de wijk Jeruzalem hard gewerkt aan een geheel eigentijdse Buurtparade. De aanleiding voor een parade in Jeruzalem was de herstructurering van de wijk en het verlies van identiteit door nieuwkomers.  Verschillende bewoners van groot tot klein en van jong tot oud hebben samen heel wat boven water gehaald. Op zaterdag 7 juni was het eindresultaat te zien. De bewoners trokken door de straten van Jeruzalem om op creatieve wijze duidelijk te maken ‘wat hen drijft in deze unieke wijk aan het Kanaal’.

Met als uitgangspunt ‘een Buurtparade maak je samen’, zijn de Jeruzalemmers aan de slag gegaan onder leiding van een team van parademakers, om zo van de vele verstopte beekjes in Jeruzalem een groot water te maken.  Het paradeteam startte in maart met een brainstorm met sleutelfiguren uit de buurt over het thema van de Buurtparade. Vervolgens ging men de deuren langs om afvalmateriaal op te halen, waarmee kon worden gebouwd. Er werden contacten gelegd met Kindereiland en het jongerenwerk R-Newt.

De parade bestond uit diverse parade acts- en objecten die samen het thema ‘Boven water’ verbeeldde. Er was een walvis als symbool van transformatie, waar je via de mond in kon kruipen en via het achterwerk van de walvis weer uitkwam. Op zijn rug zat een prachtige, maar oude zeemeermin, die gevangen in haar schoonheid, geketend was aan een wrang en roerig leven. Er was een flat met vissen, die symbool stond voor tolerantie jegens nieuwkomers, een interactieve waterbaan, die stond voor de trots van de wijk met als symbolen stromen, verkoeling en water. Met de visjes en de bellenblaas liet de wijk haar onschuld zien via de allerkleinsten. Zij bliezen de wijk nieuw leven in, terwijl de Graffitivissen de koers bepaalden in de parade en de wijk.

De Buurtparade kwam langzaam tot stand, omdat er in de wijk weinig tot geen groepen te vinden waren die konden aansluiten. Door continu zichtbaar te zijn in de wijk en letterlijk langs de deuren te gaan sloten buurtbewoners zich beetje bij beetje aan.  De Buurtparade vormde uiteindelijk wel de opmaat voor een nieuw project over de herinneringen van oude bewoners van één van de afgebroken appartementen onder de naam  ‘Op mijn huid’.