Noord - Feelfood 2015

Tilburg Noord| 13 november 2015 |Thema: Feelfood | 714 deelnemers|

‘’Er is geen laagdrempeliger onderwerp mogelijk, dan voedsel. Er is niets dat mensen in een wijk met zo een diverse bevolking zo bindt. Iedereen is er expert in en heeft er een ervaring mee, die eelt op de ziel doet verliezen of verkrijgen (Monique Zijp).“

Voor de Buurtparade in Tilburg Noord ‘Feelfood’ hebben wij Theatercollectief  Eelt gevraagd inhoud te geven aan het concept Buurtparade en deze ook uit te voeren.

In Tilburg Noord is de culturele diversiteit hele groot. Eelt wilde om die reden zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier aan het creatieve proces laten deelnemen. Daarnaast wilde Eelt ook dat ‘nieuwe’ mensen in de wijk elkaar zouden ontmoeten en dat bewoners de gelegenheid kregen om te werken aan hun eigen creatieve talent of dat tijdens het proces zouden ontdekken. Het zou tenslotte mooi zijn als er een beeld gecreëerd werd dat zou blijven hangen. De uiteindelijke op het eerste gezicht makkelijke keuze voor voedsel, kwam voort uit verschillende bijeenkomsten met buurtbewoners en buurtorganisaties.  Iedereen was het erover eens dat voedsel iets is wat we kunnen delen, dat goed en gezond voedsel goed is voor het welzijn van mensen en vooral kinderen, maar dat er ook voedsel voor de geest moest zijn.

Gezond voedsel is ook een probleem in deze multiculturele en sociaal zwakkere wijk. Armoede maakt dat mensen soms ongezonde keuzes maken. 1/3 van de kinderen in deze wijk kampt met overgewicht. Eten en het soort eten is daarentegen sterk gekoppeld aan identiteit en cultuur. Kortom een mooi uitgangspunt en thema voor de Buurtparade ‘Feelfood’.

In het voortraject hebben er een talrijk aantal workshops en repetities plaatsgevonden o.a. met een aantal basisscholen voor de HapStapPoepFfabriek,  met bewoners en medewerkers van het verzorgingstehuis Heikant/Wever voor de Lipdub, met amateurspeler voor de voorstelling Vreetvrees en het Kauwconcert.

Er was een grote diversiteit aan bewoners betrokken bij de Foodcourt, de theeproeverij, Supercalorific, kookboek  4Women, zowel als deelnemer als bezoeker. Feelfood heeft niet alleen Tilburg Noord op een positieve manier op de kaart gezet, maar ook het culturele en maatschappelijk netwerk zichtbaar gemaakt. Al tijdens het wordingsproces  van Buurtparade Feelfood zijn er nieuwe initiatieven gestart. Eén daarvan was het concert in het trappenhuis in de Puciniflat, dat een vervolg krijgt in de Sibeliusflat in 2016.  Daarnaast is er in samenwerking met een aantal scholen en Factorium het Wijkorkest Tilburg Noord gestart, niet een direct maar wel een zijdelings gevolg van alle contacten die zijn gelegd het afgelopen jaar.

Zie ook informatie op de site van Eelt http://www.eeltweb.nl/proj/buurtparade-tilburg-noord/