Cantiqua Concert

Uitvoering van de Theresienmesse van Joseph Haydn en de wereldpremière van  de Caeciliacantate “Muze van ons hart” van Arjan van Baest.

Op 4 november wordt de wereldpremière van de Caeciliacantate “Muze van ons hart” uitgevoerd in de Petrus Donderskerk, Enschotsestraat 124 te Tilburg uitgevoerd. In opdracht van Cantiqua Concert heeft Judith ter Hofstede de tekst geschreven en Arjan van Baest, de dirigent van het koor, componeerde de muziek. De aanvang van het concert is 15.00 uur. Arjan en Judith geven bij aanvang van het concert uitleg over genoemde cantate. 

In het eerste deel van het concert wordt de Theresienmesse van Joseph Haydn uitgevoerd.

Deze mis is gecomponeerd voor het hof van Prins Nicolaas II Esterhazy. De Theresienmesse is veelvuldig geroemd als Haydns fraaiste mis, sensualiteit verbindend met compositorische structuren. De Oostenrijkse keizerin, Maria Theresia was een groot liefhebber van Haydns muziek. Bij een uitvoering in de Weense hofkapel zong de keizerin de sopraansolo. Dit leidde ertoe dat lang werd gedacht dat Haydn het werk voor de keizerin schreef en dit leidde uiteindelijk tot de misleidende bijnaam. De mis was in werkelijkheid geschreven voor prinses Maria Josepha Esterhazy, de echtgenote van prins Nicolaas II Esterhazy. De bijnaam Theresienmesse is niet alleen verwarrend omdat de mis in werkelijkheid aan een ander persoon was opgedragen, maar ook omdat Haydns broer Michael twee jaar later een mis schreef voor keizerin Maria Theresia, de Missa Sancti Theresia.  

In het tweede deel van het concert vindt de wereldpremière plaats van de Caeciliacantate “Muze van ons hart” van Arjan van Baest.

We kennen Sint Caecilia als patrones van de muziek. Ze wordt vaak afgebeeld met orgel of harp en ze is beschermheilige van de zangers, de musici, de instrumentenmakers en dichters. Dit alles berust echter op een misverstand, op een verkeerde vertaling. Hierdoor werd van Caecilia gezegd, dat ze bij haar huwelijk zong tot God. En zo ontstond het beeld van de vrome en muzikale Caecilia, die met haar muziek God vereerde. Veel kerkkoren hebben haar als patrones en/of zijn naar haar vernoemd.

Caecilia was echter vooral een Romeinse vrouw, die zoals veel martelaressen, een gruwelijke dood vond, omdat ze tot aan haar dood Romeinen en heidenen bekeerde tot het rooms-katholieke geloof. Van deze Caecilia, de martelares, over wiens leven maar weinig bekend is, zingt Cantiqua Concert de cantate “Muze van ons hart”.

De uitvoerenden van dit concert zijn Cantiqua Concert en het orkest Appassionate Consort. De vocale solisten zijn Kyra van Camerijk (sopraan), Eline Welle (alt), Peter Vos (tenor) en Mark Ellis Gough (bas).

De piano wordt bespeeld door Gabrielka Clout en Henk de Croon is de organist. Regie Lieve van Tuijl. De algehele artistieke leiding is in handen van Arjan van Baest.

wanneer 4 november 2018 | 15.00 uur
locatie Petrus Donderskerk, Enschotsestraat 124 te Tilburg
entree € 15,- (incl. koffie/thee tijdens de pauze) zijn te bestellen bij: Lia de Kok, tel. 013 5334132 of per email Turn on JavaScript!
website http://www.cantiqua.nl/kaartverkoop
publicatie: 08/10/2018, categorie:
Vorige pagina