Cantiqua Concert

Wereldpremière tijdens concert van koor Cantiqua Concert

Tijdens het concert dat Cantiqua Concert op zondagmiddag 9 april in de Petrus Donderskerk gaat geven, zal o.a. een instrumentaal stuk te horen zijn dat is gecomponeerd door de Tilburgse musicus Evert van Merode (1980). Het werk, ‘Salve’ geheten, beleeft dan zijn wereldpremière.

Het concert vindt plaats op zondag 9 april vanaf 15.30 uur in de Petrus Donderskerk aan de Enschotsestraat in Tilburg. De toegangsprijs is € 12,50 in de voorverkoop en € 15,00 aan de kerk. Kaarten zijn te verkrijgen via Turn on JavaScript! of via de website www.cantiqua.nl/kaartverkoop. Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Arjan van Baest.

Behalve de wereldprimeur, die speciaal voor deze gelegenheid werd gecomponeerd, worden door koor en orkest nog uitgevoerd ’Paradisi Gloria’ van de Estlandse componiste Piret Rips-Laul (1965), het sobere ‘Stabat Mater’ van Joseph Rheinberger (1839-1901), uit de Anglicaanse traditie ‘Magnificat’ en ‘Nunc Dimittis’ van de Engelse componist Charles Villiers Stanford (1852-1924). Tot slot wordt de opgewekte ‘Trinitatismis’ van W.A. Mozart (1756-1791) uitgevoerd. Deze mis wordt afgewisseld met twee epistelsonates.

Gemengd Koor Cantiqua heeft de afgelopen jaren vaker nieuwe stukken laten schrijven. In 2016 een ‘Agnus Dei’ van Arjan van Baest, en een werk voor strijkorkest van Evert van Merode in 2014. Wat deze nieuwe stukken gemeen hebben is dat ze voor een amateur-concertpraktijk zijn geschreven en daarmee prima uitvoerbaar door amateurzangers zijn. De werken hebben een eigentijds karakter. Maar ze zijn zo geschreven dat ze toegankelijk zijn voor het bijbehorende publiek.

Cantiqua Concert is ontstaan vanuit een klassiek katholiek kerkkoor en ziet het als haar taak de kerkmuziek een plaats te blijven geven in deze tijd. Liturgische muziek is weliswaar geen concertmuziek, maar muziek voor een praktijk waaraan zij dienstbaar moet zijn. Componisten van deze muziek zijn hier steeds op eigen wijze mee omgegaan. In het concertprogramma van 9 april kan worden beluisterd hoe ze dat hebben gedaan. Koor Cantiqua Concert beperkt zich dan niet tot de katholieke traditie. Er wordt ook muziek uitgevoerd die geschreven is vanuit de Anglicaanse en de Methodistische traditie.

wanneer 9 april 2017 | 15:30 uur
locatie Petrus Donderskerk aan de Enschotsestraat in Tilburg
entree € 12,50 in de voorverkoop en € 15,00 aan de kerk
website http://www.cantiqua.nl
publicatie: 31/01/2017, categorie:
Vorige pagina