Coordinator Amateurkunst

Judith Ensel, Coördinator

Ik ben geboren in 1963 in Amsterdam. Ik woonde als kind achter Theater Carré, waar ik in de kerstvakantie altijd de olifanten mocht voeren als er weer een Kerstcircus was. Op de basisschool kwam ik al in aanraking met kunst. Museumlessen met bezoekjes aan het stedelijk en rijksmuseum en dansles van onze meester die zelf op dansles zat. Daar is mijn eerste nieuwsgierigheid gewekt voor mijn eigen culturele loopbaan. Op mijn 23ste verliet ik Amsterdam om te gaan studeren in Breda, toen nog NWIT, nu NHTV Internationale Hogeschool Breda. Ik koos voor de opleiding vrijetijdsmanagement omdat ik mij kon specialiseren in cultuurmanagement. Ik studeerde in 1990 af op het thema samenwerking tussen de culturele en toeristische sector in Breda, cultuurtoerisme was toen erg in zwang.

In Breda heb ik vele jaren bij een volksdansvereniging gedanst. Daar kwam later Spaanse dans bij, maar ook Afrikaanse en Oriëntaalse dans vond ik enorm leuk om te doen. Ook bleef het niet bij dansen alleen, want tijdens mijn studie in Breda ben ik samen met een vriendin activiteiten gaan organiseren rondom volksdans. Sommige mensen die nu nog bij Mie Katoen dansen in Tilburg ken ik uit die tijd. Om een lang verhaal kort te maken. Kunstbeoefening in de vrije tijd was mijn hobby, maar werd ook mijn vak. Na een aantal jaren vestigingsmanager te zijn geweest bij twee reisorganisaties, ben ik uiteindelijk gaan werken bij de opleiding waar ik zelf ben afgestudeerd in de specialisatie Management in Creative Industries. Ik ben tijdens mijn werk in Breda Kunst & Cultuurwetenschappen gaan studeren in Rotterdam. Nadien ben ik als cultuurambtenaar gaan werken bij de Gemeente Schiedam, waar ik mij voornamelijk richtte op cultuur in de wijk.

Toen ik in mijn vrije tijd activiteiten organiseerde rondom volksdans, wist ik al dat ik ooit nog eens terug zou komen in een betaalde baan in deze sector. Nota bene de vriendin, waarmee ik toen van alles organiseerde, attendeerde mij op de functie van coördinator amateurkunst in Tilburg. Ik voel mij in deze functie als een vis in het water, omdat ik alle kennis die ik door de jaren heen heb vergaard op zowel strategisch, beleidsmatig en uitvoerend niveau kan inzetten. In mijn werk kom ik regelmatig gepassioneerde mensen tegen, betaald of onbetaald, als professional of als of amateur, die net zo als ik weten hoe verrijkend en leuk het is om in deze sector actief te zijn.