Judith Ensel

Programmacoördinator Art-fact
mail Turn on JavaScript! | bel 06-16827988 of (013) 53 60 869 

Ik ben in 1963 geboren in Amsterdam, waar ik als kind woonde achter Theater Carré. In de kerstvakantie mocht ik er altijd de olifanten voeren als het Kerstcircus er optrad en kreeg ik af een toe een kijkje achter de schermen. Op de basisschool kregen wij dansles van meester Tirolf en brachten we bezoekjes aan het stedelijk- en rijksmuseum en gingen we naar het Scapinoballet. Mijn eerste interesse voor de culturele sector werd dus al vroeg gewekt. Uiteindelijk verliet ik Amsterdam om bij de NHTV in Breda Vrijetijdsmanagement te gaan studeren, waar ik mij specialiseerde in cultuurmanagement.

Mijn eigen amateurkunst loopbaan bestaat vooral uit verschillende soort dans, maar het bleef nooit bij dansen alleen. Ik ging al snel in Breda zelf activiteiten organiseren rondom volksdans. Mensen die nu nog bij Mie Katoen in Tilburg dansen, ken ik nog uit die tijd. Kunstbeoefening in de vrije tijd was mijn hobby, maar werd uiteindelijk ook mijn vak. Naast vestigingsmanager in de reissector, heb ik een aantal jaar gewerkt, bij de Academy for Leisure, studierichting Management in Creative Industries. Na een driejarige studie Kunst & Cultuurwetenschappen in Rotterdam vond ik een baan als beleidsadviseur Cultuur bij de Gemeente Schiedam, waar ik mij voornamelijk richtte op cultuur in de wijk en kunst in de openbare ruimte.

En nu ben ik alweer 9 jaar Programma Coördinator bij Art-fact. In deze functie voel ik mij als een vis in het water, omdat ik alle kennis en ervaring die ik door de jaren heen heb vergaard op zowel strategisch, beleidsmatig en uitvoerend niveau kan inzetten. In mijn functie draag ik zorg voor de ontwikkeling en de uitvoering van het beleid voor kunstbeoefening in de vrije tijd in Tilburg, waaronder amateurkunst, community art en buurtcultuur. Daarnaast ben ik als adviseur betrokken bij alle financiële regelingen. De laatste drie jaar ben ik ook actief als cultuuraanjager van nieuwe cultuurprojecten op het gebied van community art en buurtcultuur en heb ik contact met zowel (amateur)kunstenaars en bewoners als met organisaties in het maatschappleijk domein. Een interessante ontwikkeling in Tilburg waar nog veel in te winnen valt. Kortom in mijn rol als coördinator ben ik voortdurend in beweging, net zo als de sector zelf. En niet onbelangrijk... ik kom regelmatig gepassioneerde mensen tegen, betaald of onbetaald, als professional of als of amateur, die net zo als ik weten hoe verrijkend en leuk het is om in deze sector actief te zijn.