Muzikale talkshow Notenkrakers

Is Tilburg wel een echte popstad?

Niet eens zo heel erg lang geleden wisten Tilburgse popbands en -artiesten hoge ogen te gooien. Namen als Soft Parade, Brotherhood Foundation, Travolta’s, Green Lizard en Krezip zetten Tilburg (inter)nationaal op de kaart als een echte popstad. Met de opening van poppodium 013 en de komst van de Rockacademie leek die status van popstad bovendien voor vele jaren verzekerd. Maar hoe staat Tilburg er nú voor? In de muzikale talkshow Notenkrakers, op 17 februari in Paradox, onderzoeken de presentatoren Marc en Paul Geerts of Tilburg niet is ingehaald door andere steden.

De Tilburgse Rockacademie herbergt veel talent, maar in hoeverre mag je daar het label ‘Tilburgs’ op plakken? De studenten komen immers uit alle windstreken en een groot deel vertrekt na de studie weer naar elders. Hoe scoren de Tilburgse bandjes op de landelijke schaal? Was vroeger alles beter of speelt Tilburg in de popwereld nog steeds de eerste viool? In ieder geval zal het helpen als we in onze stad zorgen voor een goede popinfrastructuur. Voor betaalbare oefenruimten, voor begeleiding van talent, voor voldoende locaties en mogelijkheden om op te treden, kortom voor een gezond popklimaat.

Marc en Paul Geerts praten daarover met een aantal gasten. Voormalig Noorderligt-directeur Fons van Iersel was nauw betrokken bij de totstandkoming van 013 en mede-verantwoordelijk voor de komst van de Rockacademie naar Tilburg. Coördinator Jasper van den Dobbelsteen van het nieuwe bandcoachinginitiatief ‘Proud of the South’ speelde in het verleden in de succesvolle Tilburgse band de Travolta’s en was ook programmeur bij de Groene Engel in Oss en bij popodium 013, mede-initiator van het festival Into The Great Wide Open op Vlieland en hoofdredacteur van muziekblad FRET Magazine.

Verder is er in de vierde editie van Notenkrakers zoals gewoonlijk ook volop ruimte voor live muziek. Bijvoorbeeld van Backyard Bungalow, een hiphopcollectief bestaande uit de acts Hardnekkig, Dienarren en Semwise. Zij leerden elkaar kennen via de Rockacademie en bouwden door de jaren heen een hechte vriendschap op. De drie individuele acts begonnen steeds meer samen te werken en momenteel zijn ze druk bezig met hun eerste release als collectief. Overigens, niet alleen in de studio en op de poppodia kunnen de jongens het goed met elkaar vinden: onlangs gingen ze het theater in met hun show ‘Verhalen uit de Achtertuin’, een combinatie van stand-up comedy en freestyle rap – dit betekent dat alle teksten ter plekke worden verzonnen. Omdat de eerste try-outs een overweldigend succes waren, denken de jongens er nu over om in 2014 een theatertour op te zetten.

Pieter Bon reisde door de jaren heen naar onder meer Hong Kong, Orlando en Ethiopië en verwerkte zijn indrukken in liedteksten die hij vanuit die verre oorden per iPhone verstuurde naar John Nuyten, die er muziek bij schreef. In de zomer en herfst van 2013 namen ze, ondersteund door een keur aan muzikanten, de cd ‘International Drive’ op. Het album verscheen in december 2013 en in Notenkrakers laat het duo daarvan een nummer horen.

Het vaste programmaonderdeel ‘Everything You Always Wanted To Know About…’ gaat deze keer over carnavalsmuziek. In een audiovisueel minicollege behandelt Notenkrakers’ eigen popdeskundige John van Uden de hoogte- en dieptepunten van dit genre, en daarbij zal hij de Tilburgse carnavalshits zeker niet vergeten.

Last but not least hebben Marc en Paul Geerts een gesprek met ‘language coach’ Buffi Duberman. Ze noemt zichzelf “personal English coach to the fresh and the fabulous”. Al jaren is zij Nederlands meest geliefde en bekendste taalcoach. Ze geeft les aan veel bekende artiesten (Tim Knol, Anneke van Giersbergen, Racoon), politici (zoals Jan Marijnissen) en ceo’s van multinationals. Bovendien werkt ze als docent op de Rockacademie. In 2009 verscheen haar boek ‘Rock Your English’, waarin ze Engelse lessen geeft aan de hand van songteksten. En in 2013 werd dat gevolgd door ‘30 Ways to save your ass in English’, dat tot stand kwam via crowdfunding.

Notenkrakers vindt plaats op 17 februari in muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. Het programma begint om 20.30 uur (deuren open: 19.30 uur) en de entree is gratis. De organisatie is in handen van cultureel organisatiebureau EefEvents, i.s.m. Studievereniging CD-R van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

wanneer 17 februari 2014 | 20.30 uur
locatie muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg
entree gratis
publicatie: 10/02/2014, categorie: ,
Vorige pagina