Reeshof - Planet Reeshof 2015

Tilburg Reeshof| 18 oktober 2015 | Thema: Give me some space | 798 deelnemers|

“Wat voor toekomst heeft de Reeshof? Hoe ziet Planet Reeshof er over twintig jaar uit? En wat voor mensen wonen er dan? Wat voor mensen wonen er nu eigenlijk? Ken jij jouw buurt en zijn bewoners? Wil je met hen kennis maken, maar weet je niet goed waar te beginnen?”

De positieve reacties op de eerste Buurtparade in de Reeshof in 2013 gaf aanleiding voor een doorstart voor een nieuwe Buurtparade met meer deelnemers.  De cultuurverkenning die volgde, bestond uit brainstormsessies met onder ander deelnemers van de eerste parade. Op basis van deze sessies ontstond een nieuw thema:

Planet Reeshof – Give me some space 
De Reeshof  een relatief nieuwe wijk, een nieuwe leefomgeving die vanuit het niets zich razendsnel gevormd heeft binnen de gemeente Tilburg.  Planet Reeshof als centrum van het heelal Tilburg met nieuwe bewoners die als pionier en ontdekkingsreiziger de eerste stap zetten in deze wijk, een nieuwe wereld die zij nog moesten ontdekken en ontginnen. 

Bij deze grote parade is wederom voor een andere aanpak gekozen en het publiek heeft een andere rol gekregen. Van relatieve buitenstaanders werd  nu gevraagd om zelf mee te lopen waardoor de bezoekers onderdeel van de performance werden en met elkaar de parade vormden. Deze aanpak was een logistieke uitdaging, maar bood ook een kans om de bewoners  een andere blik op hun eigen wijk te geven, omdat de route het uitgangspunt werd voor een artistieke vertaalslag van alle parade-acts.

18 oktober startte om 14.00 uur de ontdekkingsreis van ‘Planet Reeshof’ bij het schoolplein van het Beatrix College, waarbij de hele paradestoet de poort passeerde aan de Ketelhavenstraat, die voor dat moment door de leerlingen van het Beatrixcollege was omgebouwd in een poort naar de nieuwe wereld. De paradestoet werd in beweging gezet en begeleid door paradebegeleiders, die via portofoons contact hielden met op de route liggende paradeacts. Dansende meisjes in klimrekjes, bewegende tieners in bushokjes, een doolhof met ruimtespinnen,  percussie met afvalbakken, soundbites van gesprekken met ouderen over ‘je eigen ruimte’, muziek en dans op diverse balkons, in het bos, langs de achtertuin van het verzorgingscentrum. Kortom op plaatsen waar je het niet verwachtte, met als finale een ontroerende  dansafsluiting  in het Reeshofpark. 

De Buurtparade Planet Reeshof was  3,5 kilometer lang wandelen, kijken, luisteren, ervaren en absorberen en samen nagenieten en napraten onder het genot van  Surinaamse hapjes.

Ruim 300, vooral jonge wijkbewoners, zijn er 18 oktober in geslaagd om o.l.v. professionele parademakers een beleving te realiseren.