Taktila® Conferentie door Stichting KIVI (WAK 2016

Door ons bewustzijn hebben we het vermogen te zien in wat voor situatie we verkeren. Dit zien doen we niet met onze ogen. En als we alleen zien wat we kennen, hoe kunnen we dan ooit iets nieuws zien? Iedereen kijkt vanuit een ander perspectief naar de dingen. De mogelijkheid tot ontwikkelen zit in kijken vanuit een breder of ander perspectief. En daar is beeldende kunst een geweldig medium voor! Want met kunst kun je kiezen voor een vorm waarmee je verwijst naar iets omvangrijker. 

Beeldend kunstenaar Jofke van Loon laat zich fascineren door vragen als:
‘Hoe omvangrijk is de onzichtbare aanwezigheid van alles?’
‘Hoe groot is de uitdaging om te kijken vanuit een onzichtbare werkelijkheid?’

Om hierover na te denken is het goed om stil te staan bij de begrippen abstract en figuratief. Abstract betekent namelijk verbeelding zonder een herkenbare voorstelling vaak met als doel om meer fundamentele structuren zichtbaar te maken en het betekent letterlijk die of dat je niet kunt zien. Met figuratief daarentegen doelen we op verbeelding van een waarneming naar de werkelijkheid. Gaat het hier over de visuele werkelijkheid? Dan volgt automatisch de filosofische vraag: ‘Wat is werkelijkheid?’ Wie kunnen beter een beeld vormgeven over abstractie dan mensen die de visuele werkelijkheid niet kunnen waarnemen?

Vind je dit interessante stof en wil je hierover van gedachten wisselen met professionele kunstenaars, ontwerpers en amateurkunstenaars met een visuele beperking? Kom dan jouw kijk op de wereld delen tijdens deze Taktila® Conferentie. Bekijk hier de rapportage van de Taktila® Take Off. 

Inschrijven kan vóór 25 mei via Turn on JavaScript!.Turn on JavaScript!

Video: Videoproductie Saskia Waijers

wanneer 5 juni 2016 | 14:30 tot 17:00
locatie Studio Xplo, St Annastraat 20, Tilburg
entree Gratis | Leeftijd: 16+
website www.kunstisvooriedereen.nl
amateurkunstgids Naar onze profielpagina
publicatie: 28/04/2016, categorie: ,,
Vorige pagina