Door wie
Stichting Straat ism Stadsmuseum Tilburg en Factorium Podiumkunsten
Datum
29 en 30 september 2018
Locatie
Oudedijk, Varkensmarkt, Veestraat, Nieuwstraat en Zeeheldenbuurt
Bijdrage Art-fact
€2500,-

In september 2018 presenteerde Stichting Straat, in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg en Factorium Podiumkunsten, hun project Tussen klooster, Kwetterie en kerk. Het evenement vond plaats in het gebied Oudedijk, Varkensmarkt, Veestraat, Nieuwstraat en Zeeheldenbuurt in Tilburg. Het programma bestond uit diverse rondleidingen, straat- en parkexposities en de openstelling van het kloostermuseum van de Zusters van Liefde. Ook verscheen er een boek met vijftien ontroerende interviews met (oud-)wijkbewoners. Het evenement werd op 29 en 30 september afgesloten met een spectaculair slotweekend, waarin heden en verleden van dit gebied alsmede bewonersverhalen werden verbeeld met dans, muziek, theater, zang, film en ontmoetingen bij bewoners thuis. Deze activiteiten waren gratis te bezoeken op diverse locaties in de wijk en bij MFA Zuiderkwartier (Wassenaerlaan).

Tijdens het slotweekend van het project werd door (amateur)kunstenaars op locatie gespeeld. Vaak op bijzondere plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. De deelnemende kunstenaars lieten zich inspireren door de plekken in de wijk en wat zich daar heeft afgespeeld. Dat leverde bijzondere performances op. Zo waren er optredens in de kapel en de tuin van het klooster van de Zusters van Liefde, een performance en een hondenmuseum in stadspark de Oudedijk en een act onder regie van Rowdy Pelgrim in een voormalige wasserette. Bezoekers kregen een kijkje in het hart van een van de roemruchte straatjes van Tilburg: de Veestraat. Bewoonster Nel ontving het publiek in haar woning (mét koffie en koek!) en ging de interactie aan met drie actrices onder regie van Peter van Der Heijden. 

Tijdens dit evenement werden zowel de amateurkunstenaars als het publiek uitgedaagd om uit hun comfortzone te stappen en zich over te geven aan het moment en de locatie. Dat leverde niet alleen bijzondere uitvoeringen op, maar ook een bijzondere beleving voor het publiek. 

Stichting Straat stelt zich ten doel wijkbewoners uit te dagen om met andere ogen naar hun leefomgeving te kijken en die op een andere manier te beleven. Zij wil historie en bewonersverhalen vertalen naar het heden, met presentaties die daarop zijn geïnspireerd. Door deze vorm en opzet van het project wordt kunst heel laagdrempelig en draagt het bij aan het in leven houden van de geschiedenis van de stad.

Art-fact ondersteunde dit project financieel vanuit de regeling Bijzondere Kunstactiviteiten en dacht mee.