Tilburg genomineerd voor Beste Amateurkunstgemeente 2012!

De gemeente Tilburg is één van de vier genomineerden voor de BNG Prijs Beste Amateurkunst Gemeente 2012! Amateurkunst leeft in Tilburg! Dit is ook het BNG Cultuurfonds en Kunstfactor niet ontgaan. Ondermeer het amateurkunstbeleid en de succesvolle eerste editie van de Week van de Amateurkunst (14 t/m 21 mei 2011) hebben de jury ervan overtuigd dat Tilburg voor zowel de beginnende als vergevorderde amateurkunstenaars dé stad is waar je moet zijn! Deze nominatie is een groot compliment voor alle amateurkunstbeoefenaars in de gemeente.

Door het jaar heen heeft de gemeente Tilburg een goedgevulde amateurkunstagenda met activiteiten in Udenhout, Berkel-Enschot en Tilburg. Ook was het amateurkunstveld bijvoorbeeld sterk vertegenwoordigd tijdens het amateurkunstfestival KunstKado in de eerste Cultuurnacht van Tilburg. De jury van de BNG-prijs licht toe: “Tilburg heeft het amateurveld scherp in beeld, mede dankzij Art-Fact, het servicepunt amateurkunst. De amateurkunst is daarmee verzekerd van kundig advies en een centraal punt waar allerlei initiatieven elkaar kunnen vinden. Een resultaat daarvan was de spetterende WAK in mei 2011.”

Of je nu zingt, muziek maakt, toneel speelt, of dat je dicht, videokunst maakt of creatief met beeldende kunst aan de slag bent: Tilburg is de plek voor elk amateurkunsttalent. De gemeente Tilburg besteedt het amateurkunst beleid uit aan Art-fact servicepunt voor amateurkunst. Art-fact ontwikkelt het amateurkunstbeleid en biedt financiële ondersteuning in de vorm van subsidies. Ook kunnen vrijetijdskunstenaars er terecht voor advies, kennis, achtergrondinformatie en bemiddeling. Daarnaast heeft Tilburg een Werkplaats voor Amateurkunst die ruimte biedt voor repetities, decor- en kostuumopslag, decorbouw, exposities en presentaties.Naast Tilburg, behoren ook de gemeente Deventer, Zaanstad en Lelystad tot de genomineerden. Aan de titel is een prijs van € 20.000,- gekoppeld dat door de gemeente besteed wordt aan de zichtbaarheid en verankering van het lokale amateurkunstveld. De winnaar wordt in januari 2012 bekend gemaakt en krijgt tevens de eer de feestelijke landelijke opening van de Week van de Amateurkunst 2012 te organiseren (2 t/m 9 juni 2011). Tijdens de opening wordt de prijs officieel overhandigd aan de burgemeester of wethouder. De prijs is een initiatief van de BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) en Kunstfactor, landelijk sectorinstituut voor amateurkunst.

Foto: Anita Adriaens

publicatie: 01/12/2011
Vorige pagina