Gerard Hermans
Gerard Hermans is coördinator van Laatbloeiers

Mijn naam is Gerard Hermans, ik ben coördinator van Laatbloeiers, een project van muziekvereniging de Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg dat actief muziek maken voor jong en oud(er) stimuleert.

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?

Ons Laatbloeiers-project is gestart in februari van dit jaar.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit het enthousiasme van de deelnemers aan Laatbloeiers. Dit is een groep mensen van tussen 55 en 78 jaar die altijd al een instrument hebben willen spelen maar er nooit toe zijn gekomen. Met ongelooflijk veel plezier zijn ze alsnog met saxofoon, klarinet of een ander blaasinstrument aan de slag gegaan.

"Het gaat om het gevoel van samen muziek maken."

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

Voor ons is belangrijk om niet op de klassieke manier mensen muzikale vorming bij te brengen. We hebben ze vanaf de start meteen in een orkest-setting geplaatst. Die nieuwe manier van lesgeven aan deze groep is erg effectief en slaat enorm aan.

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Met Laatbloeiers willen we meer mensen betrekken bij het wel en wee van onze muziekvereniging, door samen met onze creatieve docenten muziek te (leren) maken. Maar we willen ook meer doorstroom creëren in ons Klein Orkest en in ons Harmonieorkest. En dat blijkt al aardig te lukken. Last but not least, breiden we ons netwerk uit met mensen die overduidelijk interesse hebben in muziek en die we kunnen uitnodigen voor onze concerten en die we kunnen betrekken bij allerlei initiatieven, sponsor- en donateurs-acties etc..

Wie zijn je helden / van wie heb je het meest geleerd?

Winnetoe en Arendsoog!

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Het gaat niet zozeer om mislukking. Maar wat nodig is voor verenigingen als de onze, is actief te blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden om mensen bij je vereniging te betrekken en aan je te binden. Dat hebben we in het verleden wel eens te weinig gedaan.

En je grootste succes?

Dat is toch wel ons Laatbloeiers-project.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

We starten medio april met een nieuw project via Try Out Cultuur, voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar met dezelfde insteek als waarvoor we bij de Laatbloeiers hebben gekozen. Op die weg gaan we de komende jaren door, zodat we onze orkesten ‘gevuld’ kunnen houden, ons netwerk kunnen uitbreiden en onze vereniging steeds weer van nieuwe zuurstof kunnen voorzien. Het Huis van Muziek biedt voor ons veel mogelijkheden om samen met onze partners zoals het Kessels Museum de bovengenoemde doelstellingen te realiseren. Aan die samenwerking gaan we de komende 10 jaar werken.