Bunga Noz
Bunga Noz

Ik ben Bunga en ik houd me bezig met verschillende onderdelen in de creatieve industrie, zoals model staan, fotografie en het organiseren van fotoshoots. Met Walking Nine Lives was ik meer op de achtergrond bezig met de organisatie. Ik zie mezelf vooral als een verhalenverteller en vind het leuk om verschillende concepten uit te werken in beeld.

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?

Sinds ik klein ben vond ik het al leuk om op foto’s te staan, maar dat ik het echt serieus nam was toen ik begon te studeren in 2018/2019. Al heb ik mezelf pas sinds 2023 echt een fotograaf genoemd en ingeschreven bij de KvK. Op een of andere manier had ik daarvoor altijd het idee dat ik nog te amateur was om “echt” maker te zijn.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit andere vormen van kunst en ook uit persoonlijke ervaringen. Dus enerzijds vind ik inspiratie uit schilderijen, muziek en architectuur. Soms raakt een lied me op een bepaalde manier en wil ik dat gevoel vastleggen in beeld. Anderzijds is het ook het verwerken van onderwerpen die me wat aangaan. Zo had ik een expositie over wanneer mensen zich mooi voelen, omdat dat iets is waar ik zelf mee worstel. Walking Nine Lives is een modeshow die zich meer focust op inclusiviteit en duurzaamheid.

Duurzame & inclusieve modeshow 'Walking Nine Lives' op 27 februari 2024 in de Hall of Fame. Fotografie: Sara Roos


Welke thema's zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

Voor mij zijn inclusiviteit en vrijheid van creativiteit erg belangrijke onderdelen van beeld maken. Dat de mensen op de foto zichzelf kunnen zijn in deze fantasiewereld die is gecreëerd. Verder houd ik me ook veel bezig met het uitlichten van mijn eigen onzekerheden. Ik denk niet dat dat iets is dat verstopt moet worden. Ik pak graag een thema/onderwerp die juist wat snijdt en wil een nieuw perspectief laten zien waarom het eigenlijk juist heel mooi is.


"Zo had ik een expositie over wanneer mensen zich mooi voelen, omdat dat iets is waar ik zelf mee worstel."


Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Mensen samenbrengen en een verhaal vertellen. Ik wil graag een soort kleine miniwereld maken. Alsof mensen kunnen wandelen in de fantasiewereld die ik heb gecreëerd en vervolgens daarop kunnen aanhaken om meer creativiteit te creëeren. Zoals hoe je op een photoshoot het aanvult met styling, make-up of poses.

Wie zijn je helden / van wie heb je het meest geleerd?

Ik vind de fotografie van Chiron Duong heel gaaf. Dat is wel echt een fotograaf waar ik naar op kijk. Leren doe ik bij heel veel verschillende mensen. Het begon bij Erik Berkey met wie ik een paar jaar terug echt serieus fotografie heb opgepakt, maar ook allerlei andere creatieve mensen die ik onderweg heb ontmoet.

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Ik denk toen ik een fotografiewandeling organiseerde en er bijna niemand kwam. Maar zelfs toen was het eigenlijk best gezellig met de mensen die er wel waren. Er gaat voortdurend wel iets anders dan gepland eigenlijk, maar daar leer je uiteindelijk ook weer het meest van. Dus kan het op een manier ook weer niet echt als een mislukkeling zien.

Fotografie: Bunga Noz

 

Wat is je grootste succes?

Walking Nine Lives. Want daar had ik echt zoveel verschillende werelden bij elkaar gebracht. Zoë Peelen is kunstenaar en had textielkunst gemaakt voor decoratie. Andere vrienden hadden hun ontwerpen gedrukt op shirts. Je had stylisten, dansers, fotografen en een dj… Dat mensen die zoveel verschillende dingen doen toch samen aan een event kunnen werken en iets creëeren, dat was zo leuk om te zien.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Ik zit nu echt op zo’n punt dat ik echt geen idee heb wat ik over 10 jaar zou willen doen. Voor nu focus ik me gewoon op de verschillende verhalen die ik wil vertellen en of mensen willen aansluiten om dit met me te doen. En als ik me zo de komende tijd creatief kan bezighouden zou me dat erg gelukkig maken. 

Welke vrijetijdskunstenaar verdient volgens jou de spotlight volgende maand?

Sandra Pham heeft me geïnspireerd om echt actief bezig te zijn met al mijn creativiteit. Zij werkt ook echt keihard om haar doelen te bereiken en daar heb ik veel respect voor.

Mila Chuncheva is ook echt een unieke creatieveling. Ze heeft van haar notities een jurk gemaakt en voor Walking Nine Lives een rok van oude stropdassen genaaid.

Judith Seij is ook echt een schat van een mens en bovendien een supergoede illustrator. Ik heb alleen het idee dat ze dat zelf nog niet weet, dus zou haar graag willen laten zien dat wat ze doet echt heel cool is.