Christiaan Butterman
Christiaan Butterman is rapper en organiseert met Zinvol Entertainment battle rap events voor jongeren in Tilburg

Mijn naam is Christiaan Butterman, ik ben 29 jaar en ik maak voornamelijk rap-muziek. Ik heb ook een boek uitgebracht waarin ik  vier jaar uit mijn jeugd beschrijf. Het boek heet Quatre. Daarnaast organiseer ik via Zinvol Entertainment battle rap events voor jongeren in Tilburg.

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?

Muzikaal bezig zijn zit er bij mij al vanaf een jonge leeftijd in. Op mijn zesde maakte ik met mijn broer al muziek die we op cassettebandjes opnamen, hij drumde dan en ik speelde piano of gitaar, iets waar ik later ook lessen in ben gaan volgen. Toen ik 12 was, ben ik begonnen met het opschrijven van rijm en rond mijn vijftiende nam ik mijn eerste 'nummer' op met eigen apparatuur.

Christiaan Butterman tijdens een interview op het Rijn-IJssel College
over het boek dat hij geschreven heeft

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Inspiratie kan je uit alles halen als je een goede vorm vind om het te verwerken. Als het even wat minder gaat, kan ik bijvoorbeeld veel beter een emotionele tekst schrijven dan wanneer ik vrolijk ben. Ook als we een evenement organiseren, geeft dat veel inspiratie. Het is tof om jongeren zich te zien uiten in taalkunst, hierdoor wil je zelf ook gaan schrijven.

"Een battle rap event geeft mij veel inspiratie. Het is tof om jongeren zich te zien uiten in taalkunst, hierdoor wil je zelf ook gaan schrijven."

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

Voor mij zelf is het verwerken van referenties en woordspelingen in mijn teksten een uitdaging waar ik eindeloos mee bezig kan zijn. Ook wil ik serieuzere thema's als adoptie, gedachte aan zelfdoding, en onbegrip aankaarten omdat ik hier zelf vroeger heel veel mee heb geworsteld en jongeren hiervoor wil behoeden.

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Ik vind het mooi als mensen zich herkennen in dingen die ik zeg in muziek. Dat wij met Zinvol Entertainment bereikt hebben dat we jongeren een podium geven waar ze zich kunnen ontwikkelen, daar mogen we heel trots op zijn als organisatie.

Wie zijn je helden / van wie heb je het meest geleerd?

Mijn keyboardleraar Pascal Lanslots heeft toen ik twaalf was zeker veel betekend voor mijn ontwikkeling als artiest. Ook mijn beste vrienden hebben me veel geleerd en inspiratie gegeven. Andere personen die mij inspireren zijn comedian George Carlin en artiest Royce da 5'9. En ik kan uren luisteren naar Ray Conniff.

"Zo ziet mijn schrijfproces er uit"

 

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Een mislukking is voor mij een leermoment om te verbeteren. Daarnaast hebben zogenaamde mislukkingen me gebracht waar ik nu ben en dat zou ik niet willen veranderen!

En je grootste succes?

Waar ik heel trots op ben, is dat we met Zinvol Entertainment vanaf 2018 uit het niets een evenement hebben kunnen realiseren. Ook vind ik mijn persoonlijke ontwikkeling een succes als ik kijk waar ik vijf jaar geleden stond.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Het lijkt me tof om in de kunst- en cultuursector actief te blijven en meer evenementen te organiseren. Ik wil in ieder geval muziek blijven maken en me inzetten voor jongeren zodat ze hun creativiteit kwijt kunnen.

Wat wil je verder nog kwijt?

Blijf altijd je passie volgen, maak je doelen niet te groot en blijf opletten wat er op je pad komt! Kunst is veel meer dan alleen kunst.