Door wie
Art-fact i.s.m. CIST en Factorium
Datum
opening en pop- up expositie op 30 september 2020
Bijdrage Art-fact
Buurtcultuurprogramma

Miriam Alders is werkzaam als cultuurcoach voor de vijf basisscholen in Tilburg-West en werkt in opdracht van Art-fact, CiST en Factorium. De muurschildering is onderdeel van het gezamenlijke kunst- en cultuurprogramma waarbij kinderen uit Tilburg-West de hoofdrol spelen.

Samenwerking met kunstenaars is inspirerend voor kinderen
Voor de uitvoering van het project wordt samengewerkt met professionele kunstenaars. “Inspiratie van een artiest om de artiest in het kind naar boven te halen, geweldig!”, zegt Jopie de Bruin, directeur van Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc. Kunstenaar Erik Veldmeijer is aangetrokken om de dromen van kinderen op te halen. Hij gaat in gesprek met de leerlingenraden van de vijf basisscholen en komt op basis van hun dromen met een ontwerp voor de muurschildering. Erik Veldmeijer is zo’n 25 jaar geleden begonnen met graffiti wat hij heeft door-ontwikkeld tot het maken van grote muurschilderingen. Werken van zijn hand zijn o.a. één van de Van Gogh Murals 2019, Octopus Piushaven 2019 en 75 jaar vrijheid voor de Gemeente Tilburg 2020. De Tilburgse woonstichting Tiwos, die dicht bij zijn bewoners staat, heeft de muur aan de Statenlaan beschikbaar gesteld.

Kinderen maken zelf 240 kunstwerken
Om kinderen daadwerkelijk ook zelf kunst te laten maken, krijgen alle 240 kinderen van groep 7 en 8 van de vijf basisscholen in Tilburg-West een graffiti workshop van urban artist Joep van Gassel. Van jongs af aan is hij al bezig met het maken van tekeningen en op zijn vijftiende kwam hij in aanraking met graffiti. Inmiddels werkt hij al 25 jaar als urban artist aan schilderingen in de openbare ruimte. De workshops worden gegeven in de nieuwe broedplaats WIJ WEST in samenwerking met Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc.

Ludieke opening en pop-up expositie op 30 september
Op woensdag 30 september volgt een ludieke opening van de muurschildering voor de kinderen. Diezelfde ochtend is er ook een tijdelijke expositie van de 240 graffiti kunstwerken te bewonderen op de schoolpleinen van de vijf basisscholen en in de Wijkcentra ’t Sant en ’t Kruispunt van ContourdeTwern. De kinderen richten hun exposities zelf in en deze zijn door middel van een route langs de scholen en wijkcentra in de ochtend te bewonderen.

De muurschildering en expositie is één van de projecten rondom VANG JE DROOM en wordt financieel mogelijk gemaakt door Art-fact. De komende tijd werkt cultuurcoach Miriam Alders samen met de vijf basisscholen in Tilburg-West aan andere wijkbrede programma’s voor kunst en cultuur in de vrije tijd.