Tristen Theunisz

Mijn naam is Tristen Theunisz en ik ben theatermaker en docent. Vanaf mijn zesde acteer ik al op amateurniveau en vanaf mijn negentiende ben ik de opleiding tot docerend theatermaker gaan volgen in Tilburg.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal bijna al mijn inspiratie uit de hiphop-cultuur, en het meeste uit rap. De teksten, de albumfoto’s, de interviews, de kennis die ze hebben, alles inspireert mij daaraan.  

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

Voor mij is vooral het zelfbewustzijn een belangrijk thema en alles wat daarbij komt kijken. De zoekende en proberende mens vind ik het interessantst.

"Theater is de werkplaats van de samenleving"

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Wat een rotvraag is dat altijd, juist omdat die zo confronterend is. Ik wil mensen raken, het publiek en de spelers, ik wil perspectieven verbreden en mensen laten nadenken. Emotie en gevoelens voelen en zowel erkenning als herkenning vinden.

Wie zijn je helden/van wie heb je het meest geleerd?

Mijn helden zijn J. Cole, Kendrick Lamar, Kanye West, Ms. Lauryn Hill, No I.D., Jay-Z, The Neptunes, The Roots, Fresku en Typhoon. Ik heb het meeste geleerd van mijn omgeving: vrienden, ervaringen, mijn ouders, mijn peers, leraren. Quotes van hen allemaal spoken in mijn hoofd.

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Het feit dat ik nog steeds aan het leren ben, dat bij elke mislukte kans waarin ik iets had kunnen bereiken, ikzelf degene ben die meer had kunnen doen. Als ik daarmee beter zou kunnen omgaan, gaat er denk ik een wereld voor mij open.

En je grootste succes?

De voorstelling 'Passie voor Schuld' die ik bij Lostproject in Amsterdam heb gemaakt met een prachtige groep spelers en onder enorm ervaren vleugels. Hierin kwam mijn visie op theater voor het eerst echt samen. Persoonlijke verhalen, montagetheater en vooral hiphop.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Ik zou in meerdere kunstdisciplines gebruik willen maken van het desbetreffende medium. Ik zou een grote theatervoorstelling willen maken waarin persoonlijke verhalen meesterlijk verteld worden. Een hiphop-album maken waarin het genre het best tot zijn uiting komt. Een film waar met een low-budget een storytelling masterpiece gemaakt wordt. Als ik deze dingen kan doen, heb ik ‘het’ gemaakt.