F-Fact Dance Company
Cathelijne de Graaff is oprichter en docent van F-Fact Dance Company

Op Festival Tilburg on Stage kom je heel wat enthousiaste dansers en danseressen tegen! Eén van de dansscholen die meedoet op 2 juli is F-Fact Dance Company. Oprichter en docent Cathelijne de Graaff vertelt over haar passie voor dans, haar leerlingen en het optreden op het Festival.

Leuke naam voor jouw dansschool!  

Ik houd van woorden en van puzzelen met woorden. F-Fact bestaat uit de laatste 2 letters van mijn achternaam en de eerste 3 letters van mijn voornaam. Zo zit er een stukje van mezelf in de naam van de dansschool. En blijft dit er hopelijk altijd in zitten, ook wanneer ik er zelf over 100 jaar niet meer ben, maar de dansschool wellicht nog wel!

Wat betekent dans voor jou?

Als ik dans, voel ik geluk, trots, vrijheid en vooral een 'wij-gevoel' wanneer je met groepen lange tijd aan iets werkt wat uiteindelijk lukt. Zorgen en problemen verdwijnen uit je gedachten. Als je danst bestaat de rest van de wereld om je heen even niet.

Cathelijne met haar leerlingen tijdens een repetitie voor Festival Tilburg on Stage
(foto: Wilfried Scholtes/Beeldveld Fotografie)

 

Je werd dansdocent en er kwam vervolgens ook een eigen dansschool

Dansen is mijn passie, maar ik hoef niet per se zelf in the picture te staan op een podium. Door les te geven kan ik deze passie doorgeven en enorm genieten van succesmomenten van leerlingen, of dit nu in de les is of op het podium. Ik ben iemand die altijd vol plannen en ideeën zit. Bij de dansschool waar ik ooit werkte, kon ik dit ei op een gegeven moment niet meer helemaal kwijt. Door omstandigheden kwam ineens de mogelijkheid op mijn pad om in het Jan van Besouw in Goirle iets voor mezelf te starten en deze kans heb ik gegrepen. Ongeveer een half jaar later zijn we ook op onze tweede locatie in wijkcentrum De Back in Tilburg gestart, omdat we ook veel leerlingen uit Tilburg hadden.

Waarom zou je mensen aanraden om te gaan dansen? 

Ik zou hier een hele waslijst op kunnen noemen! Maar laat ik voor de korte versie gaan... Naast dat het gezond is voor je lichaam en geest, is dansen gewoon een hele fijne uitlaatklep. Elke beweging kan dans zijn, iedereen kan dus ook dansen, in welke vorm dan ook. Nieuwe dansers zijn altijd van harte welkom. We geven met meerdere docenten lessen voor iedereen, van anderhalf tot 99 jaar. Eerdere ervaring is niet nodig, een goede dosis enthousiasme is genoeg.

"Elke beweging kan dans zijn, iedereen kan dus ook dansen, in welke vorm dan ook. En dansen is gewoon een hele fijne uitlaatklep: zorgen en problemen verdwijnen uit je gedachten. Als je danst bestaat de rest van de wereld om je heen even niet."

Vertel eens iets over je dansleerlingen?

Die zijn er in alle soorten. Ik houd van de afwisseling van leeftijden en niveaus, omdat dat mijn dagen ook afwisselend maakt. Ik kan enorm genieten van een kleuter die zich in allerlei bochten staat te wringen om een 1e positie te maken. Maar ook van een tiener die met succes haar eigen grenzen verlegt of van een volwassene die na 30 jaar weer besluit om een jeugdhobby op te pakken en volop staat te genieten in de lessen.

Waarom doet F-Fact mee aan Festival Tilburg on Stage?

Het is een mooie plek om op te treden, zo aan het eind van het seizoen. We doen mee met onze wedstrijdgroepen F-Fact en F-Finity. Voor hen is dit de allerlaatste keer dat ze hun wedstrijddansen van dit seizoen doen. Omdat het gewoon in Tilburg is, kunnen ze ook lekker veel vrienden en familie uitnodigen om te komen kijken.

Kun je al iets vertellen over het optreden van deze twee groepen?

Het wordt een afwisseling van groepsdansen, solo's en duetten in de stijlen Modern en Showdance. De bezoekers zullen onze liefde voor dans en ons enorme enthousiasme gaan voelen en vast ook af en toe een 'wauw'-momentje ervaren. F-Fact en F-Finity laten 8 kortere stukken zien waarmee we dit seizoen dansten in wedstrijden door heel Nederland. En vier van deze stukken hebben zich gekwalificeerd om in mei naar het EK in Duitsland te gaan.

Waar zie je jezelf en F-Fact over 5 jaar? 

Als docent hoop ik dat ik dan nóg meer kennis van het vak heb en nóg betere lessen kan geven dan ik nu doe. Iets met een leven lang leren zeg maar. Daarnaast hoop ik dat al mijn leerlingen dan nog steeds bij mij dansen, want met veel leerlingen heb ik een hele fijne en goede band, dat vind ik erg belangrijk. En wat betreft F-Fact: wij bestaan nog niet heel erg lang, dus ik hoop dat we over 5 jaar veel meer bekendheid hebben bij mensen uit Tilburg en omgeving. Ik hoop dat we dan bekend staan als een leuke, gezellige dansschool waar iedereen welkom is en waar elke leerling zich gezien voelt en uitgedaagd wordt op zijn eigen niveau. En natuurlijk dat we naast onze lessen nog steeds veel leuke activiteiten kunnen blijven organiseren zoals ons danskamp, de Dans-Mee-Dag en vele voorstellingen.