Humanimaal
Joep van der Weide en Daan Keij van Humanimaal, een driemaandelijks hardcore punk-evenement in de Hall of Fame.

Wij zijn Joep van der Weide en Daan Keij en ons initiatief heet Humanimaal. Humanimaal is een driemaandelijks evenement in het skatecafé van Hall of Fame. Voor elk evenement nodigen we verschillende hardcore punkbands uit voor live muziek en kunstenaars uit verschillende disciplines om hun werk tentoon te stellen. Per editie brengen we een onafhankelijk magazine uit met interviews, kunst en ander materiaal. Tegenwoordig brengen we ook casettes en platen uit van getalenteerde punkbands.

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?

Humanimaal bestaat nu twee jaar. Zelf zijn wij al meer dan tien jaar op allerlei manieren actief in de punkscene. We spelen zelf ook in bands en bezoeken graag concerten.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Voornamelijk uit de scene in onze directe omgeving, de vrienden die zelf coole initiatieven opzetten en in stand houden. We denken bijvoorbeeld aan Stroomhuis Hardcore, een terugkerende hardcore punkavond in het Stroomhuisje in Eindhoven, georganiseerd door de Eindhovense band Raylin. Raylin vond dat er te weinig gave punkshows in de omgeving waren, daarom besloten ze om zelf maar shows te gaan opzetten. Dat was voor ons echt een motivatie om zelf ook eens te proberen iets te organiseren. Maar er zijn nog veel meer gave initiatieven tegenwoordig! In het algemeen merken we dat punk weer echt aan het opleven is. Overal ter wereld komen ontzettend gave nieuwe bands, labels en festivals op. Dat stimuleert ons ook om te blijven doorgaan.

Binnen de punkscene is het al heel lang gebruikelijk om je ding te doen onafhankelijk van de gevestigde muziekindustrie

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

De do-it-yourself mentaliteit staat zeker bovenaan. Binnen de punkscene is het al heel lang gebruikelijk om je ding te doen onafhankelijk van de gevestigde muziekindustrie. We proberen zoveel mogelijk – van boekingen via het uitbrengen van muziek tot aan promotie en meer – zelf en met elkaar te doen. De naam Humanimaal is trouwens een samentrekking van “human” en “animal.” Wat ons trekt in de punk is de rauwe energie die vrijkomt, meer dierlijk dan menselijk. Die versmelting van menselijk en dierlijk willen we op onze avonden aanmoedigen.

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

We willen laagdrempelige punkavonden organiseren waar iedereen die zin heeft naar toe kan. Elke avond is de entree gratis. Ook als je misschien nog niet vaak naar concerten bent geweest of gewoon eens wilt kijken, ben je welkom. We hopen zo mensen van verschillende achtergronden samen te brengen, ook door steeds de live muziek te combineren met kunstexpo’s. Het vetste zou zijn als mensen na een Humanimaal-avond denken: ik ga ook een band beginnen, ik ga ook tekenen en schilderen, ik ga ook nieuwe initiatieven opzetten.

Wie zijn je helden, van wie heb je het meest geleerd?

In ieder geval Raylin/Barnyard Bookings, The City is Dead (uit Antwerpen), The Tide of the End, M.O.B., Onrust Mosh Alert, Blitz Books/Wallspace. Eigenlijk iedereen die vette dingen aan het doen is in de scene.

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

We hebben één editie gehad die we tegelijk met een groot punkfestival hadden gepland. Daar kwamen veel minder mensen op af. Het was alsnog geen echte mislukking, maar we hebben er wel van geleerd.

En je grootste succes?

Het klinkt niet zo spectaculair, maar het grootste succes vinden we dat het lukt om dit soort dingen te doen. We hadden van tevoren een idee van wat tof zou zijn en zo hebben we het tot nu toe gedaan. Dat het aanslaat en dat mensen het vet vinden, dat is het grootste succes.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

We zijn eigenlijk niet zo bezig met de lange termijn. We gaan gewoon door zolang we het idee hebben dat het nog lekker gaat. Maar los daarvan: op Humanimaal XLV in 2030 moet Blazing Eye komen spelen.

Wat wil je verder nog kwijt?

We Need More Hardcore. En Art-Fact bedankt voor het steunen van Humanimaal.