Johan Geijsels
Johan Geijsels speelt tenorsaxofoon bij Seniorenorkest Tilburg en saxofoonensemble Sax-O-13

Mijn naam is Johan Geijsels en ik speel tenorsaxofoon bij het Seniorenorkest Tilburg en bij saxofoonensemble Sax-O-13.

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?

Ik ben op mijn tweeënveertigste - en dat is nu 30 jaar geleden - saxofoon gaan spelen. Dat spelen is, met slechts een korte onderbreking vanwege een verhuizing, altijd in mijn leven gebleven.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Het is ontzettend bevredigend om - na veel oefenen en repeteren - samen met vele andere muzikanten een mooi concert neer te zetten of een leuk optreden te verzorgen en te weten dat ik daaraan mijn bijdrage heb geleverd.

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

De individuele bijdragen moeten kloppen, het samenspel moet kloppen en het moet leuk zijn om naar te luisteren. Dus het brengen van herkenbare muziek vind ik een wezenlijk onderdeel van het succes.

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Met het Seniorenorkest Tilburg willen we graag een breed publiek bereiken. We brengen niet de klassieke harmoniemuziek, maar verrassen het publiek door onverwachte combinaties van verschillende disciplines en muziekstijlen. En we spelen op prachtige of bijzondere locaties. Zo hebben we in 2019 onze jubileumconcerten gegeven in de Glazen Zaal van de LocHal en is voor 2021 een spetterend Sixties-concert gepland in Popzaal 013. Verrassen, verwonderen, laten genieten van bijzondere optredens, daar doen we het voor!

Optreden Seniorenorkest Tilburg

 

Wie zijn je helden / van wie heb je het meest geleerd?

Ik ben niet zo van de helden, maar het zijn ongetwijfeld mijn muziekleraren en de dirigenten van de orkesten waarin ik speel en gespeeld heb, die mij geïnspireerd en gemotiveerd hebben. En dat allemaal om dat fantastische, maar o-zo-moeilijke instrument beter te leren bespelen.

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Zowel persoonlijk als als groep (het orkest of het saxofoonensemble) gaan we uitdagingen aan die bedoeld zijn om een succes te bereiken. Als het geen 10 is, zijn we met een 9 of een 8 óók heel tevreden. We leren van iedere ervaring, óók voor een volgende keer. Door een grote continuïteit in de bezetting van zowel ons orkest als Sax-O-13 komen die ervaringen nu en in de toekomst altijd tot hun recht en daardoor blijven we groeien in muzikale prestaties.

"Het is ontzettend bevredigend om na veel oefenen en repeteren, samen met andere muzikanten een mooi concert neer te zetten en te weten dat ik daaraan mijn bijdrage heb geleverd."

En je grootste succes?

Ja, dat zijn natuurlijk de grote cross-over-concerten van ons Seniorenorkest, samen met andere disciplines, die we sinds 2013 in principe tweejaarlijks ten uitvoer brengen. Het Keltisch Concert in 2017, uitgevoerd in de tot twee maal nagenoeg uitverkochte Concertzaal, samen met Ogham en de Dutch Pipes and Drums was ongetwijfeld tot nu toe ons grootste succes. Ik mocht daarin als toenmalig voorzitter van het orkest een grote rol spelen bij de totale opzet, voorbereiding en uitvoering van het concert en heb ook geweldig genoten van ons succes.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Ik hoop over 10 jaar nog steeds een goede muzikale bijdrage te mogen leveren binnen ons orkest en Sax-O-13. En voor de orkesten hoop ik dat we steeds nieuwe uitdagingen vinden om mooie muzikale producties neer te zetten, grote successen te bereiken en met zijn allen daar volop van te genieten.

Wat wil je verder nog kwijt?

Afgelopen jaren hebben mijn vrouw en ik gezongen in een popkoor en mijn vrouw heeft ook een cursus acteren gevolgd bij Factorium. We kijken om ons heen en zien veel mensen bezig met amateurkunst. Graag roep ik iedereen die dit leest op om aan de slag te gaan met 'kunst': iedereen heeft kwaliteiten en het is ontzettend leuk om te doen.