Marieke van Middelkoop
Marieke van Middelkoop is zangeres, acteur, vocal coach, concertregisseur én projectleider en programmeur in de cultuursector.

Mijn naam is Marieke van Middelkoop en ik ben actief als zangeres, (trainings)acteur, vocal coach en concertregisseur. Daarnaast werk ik als projectleider en programmeur in de cultuursector.

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?

Dat startte eigenlijk al op mijn zevende als balletmeisje. Tijdens mijn middelbare schoolperiode kwam daar mijn interesse voor zang en theater bij. In Tilburg volgde ik de Musicalopleiding aan de FHK en tot op de dag van vandaag blijf ik me ontwikkelen door lessen en workshops te volgen bij verschillende docenten en binnen verschillende disciplines van de podiumkunsten. Daarnaast ben ik afgestudeerd journalist en schrijf ik graag. Bijvoorbeeld eigen liedteksten, theaterscripts, maar ook zakelijke teksten. Sinds 2019 werk ik binnen mijn eigen onderneming VOF De Toon. Mijn werkweek is vaak enorm afwisselend! Van het maken van een choreografie voor Theaterkoor In Time (waar ik net ben aangenomen als regisseur/choreograaf) tot het instuderen van zangrepertoire voor het jubileumconcert van orkest L’Aventure Musicale. Daarnaast staan er de komende maanden voorstellingen gepland van het muziektheaterstuk To be what you want to be over werkgeluk. Dat stuk tourt langs congressen en bedrijven in heel Nederland. Momenteel ben ik met veel enthousiasme bezig met de programmering van Tilburg on Stage. Dit is een festivaldag voor alle Tilburgers die in hun vrije tijd graag op een podium staan. Op zondag 3 juli barst het gebouw van de Schouwburg & Concertzaal dan uit haar voegen van de acts. De coördinatie daarvan is een fijn huzarenstukje waar ik me graag in vastbijt.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit het luisteren naar heel veel verschillende stijlen muziek. Dat loopt van heerlijk wegdromen bij American Songbook klassiekers van Cole Porter, tot me laten verrassen door de bijzondere wereldmuziek van Radio FIP. Dit is een heerlijk obscuur Frans online radiostation waar je de meest fantastische muziek hoort.

"Oprecht contact maken met de luisteraar vind ik heel belangrijk, dat gaat voor mij boven een perfecte performance."

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

Als zangeres start ik vanuit de tekst. Welk verhaal vertel je aan je publiek? Hoe kun je je dat eigen maken? Oprecht contact maken met de luisteraar vind ik heel belangrijk, dat gaat voor mij boven een 'perfecte performance'. Ook als vocal coach en regisseur van andere podiumkunstenaars/koren/orkesten is dat een boodschap die ik graag mee geef. 

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Dat hangt samen met het antwoord op de vorige vraag: het zit 'm in de oprechte bezieling. Dat je zowel als persoon op het podium, als publiek, oprecht geraakt wordt door tekst en muziek. Dat je even samen in die magische 'bubbel' kan zijn, los van de dagelijkse beslommeringen.

L'AventureMusicale - Legende van de Rode Draad (foto: Rens Bressers Fotografie)

 

Wie zijn je helden / van wie heb je het meest geleerd?

Het klinkt misschien wat cliché, maar clichés zijn er natuurlijk met een goede reden: mijn ouders. Mijn vader heeft een boerderij met melkvee te runnen. Van hem heb ik geleerd dat je met hard werken ver komt. Het runnen van een eigen bedrijf en de zakelijke kant heb ik van hem geleerd en afgekeken. En mijn moeder heeft me altijd laten voelen dat alles kan, dat je kan worden wat je wil en dat je je hart mag volgen. Dankzij die prachtige combinatie durfde ik te kiezen voor de podiumkunsten, wat lang niet altijd een makkelijk beroep is.

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Grote mislukkingen, die ervaar ik niet met die woorden eigenlijk… Voor mij zijn dingen die niet goed gaan op werkgebied vooral leermomenten, ik kan daar vrij nuchter naar kijken. Dit werkte dus niet: hoe doe ik het de volgende keer anders? Wat ik me veel meer aantrek zijn de persoonlijke tegenslagen, zaken die je niet in de hand hebt. Gezondheidsproblemen, verlies in je familie: die dingen vind ik veel lastiger om te accepteren.

 

En je grootste succes?

Als ik er één bijzonder moment qua podiumkunsten uit kan lichten: mijn deelname als zangeres aan tv-programma Una Voce Particolare. Ik zong mee in de My Fair Lady aflevering. Wat een plezier was het om met dat fantastische grote orkest op te treden! Daarnaast ben ik heel erg blij dat het gelukt is om te kunnen leven van mijn onderneming. In coronatijd was dat 2 jaar lang erg onzeker, maar gelukkig stromen de opdrachten nu weer binnen en kan ik me er weer met volle overgave in storten.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Het grote project van Tilburg on Stage, waar ik nu de programmering voor doe, is een geweldige klus. Ik zou het fantastisch vinden om dit concept ook in andere steden in Nederland en wie weet zelfs in cultuurminnende buitenlandse steden neer te zetten. Zodat je overal de lokale cultuurscene kan laten stralen op hun 'eigen dag'.

Wat wil je verder nog kwijt?

Kom allemaal kijken zondag 3 juli, van 13 tot 17 uur bij de Schouwburg & Concertzaal!