Musicio
Elke van Hest en Manon de Laat zijn lid van jongerenmusicalvereniging Musicio

Wij zijn Elke van Hest en Manon de Laat en we zijn allebei lid van de jongerenmusicalvereniging Musicio.

Hoe lang zijn jullie al actief in deze discipline?

Manon: Ik vond acteren al erg leuk vanaf dat ik klein ben. Mijn vader zei altijd: “Theater zou echt goed voor jou zijn!” Ik geloofde hem niet en ik durfde ook geen lessen te gaan volgen. Toen ik 11 was ging mijn beste vriendin op musicalles en ben ik meegegaan en vond ik het heel erg leuk. In groep 8 kreeg ik de hoofdrol in de afscheidsmusical en toen begon ik het echt geweldig te vinden. Ik merkte ook dat ik het heel leuk vond om me te verplaatsen in iemand anders. Ik heb toen een tijdje bij Tikiko gezeten waar ik het heel erg naar mijn zin had. Uiteindelijk kwam ik bij Musicio terecht in 2019.

Elke: Mijn eerste musical was de schoolmusical in maart 2018… dus nu alweer bijna 3 jaar.

Tijdens de repetitie

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Manon: Ik haal veel van mijn inspiratie uit muziek en mijn medespelers. Op muziek kan je met verschillende emoties spelen: soms als ik een liedje luister ga ik zelf meezingen en dat doe ik dan ook in een bepaalde emotie. Zo leer je best veel nieuwe emoties kennen. Ook haal ik veel inspiratie uit mijn medespelers. Je ziet iedereen iets verschillends doen en iedereen geeft elkaar tips. Als je die tips opneemt dan ontwikkel je zelf de juiste rol.

Elke: Ik geef graag mijn eigen draai aan de rollen die ik krijg, maar luister ook altijd naar wat anderen verwachten van het karakter.

"Ik vind het proces hoe iedereen zich ontwikkelt interessanter dan het daadwerkelijke eindproduct, maar op de planken staan geeft me wel altijd een kick."

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

Manon: Zelfvertrouwen is heel erg belangrijk. Als je niet durft te spelen of zingen, is het moeilijk in te schatten voor de regisseur wat jouw talenten zijn. Ook is respect heel erg belangrijk, aangezien je respect moet hebben voor je medespelers. Een keer lachen om een grapje dat in de scène zit is oke, maar je mag niemand uitlachen en het is belangrijk om elkaar ook complimenten te geven zodat het zelfvertrouwen van die persoon weer stijgt.

Elke: Inclusie, acceptatie en ontwikkeling. Zelf vind ik het proces en hoe ieder cast-lid zich ontwikkelt interessanter dan het daadwerkelijke eindproduct, maar op de planken staan geeft me wel altijd een kick.

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Manon: Mijn eerste doel is natuurlijk mensen amuseren. Ik wil dat mensen naar onze shows komen kijken en zien dat we erg ons best erop hebben gedaan. Daarnaast is voor mezelf mijn doel dat ik trots op mezelf ben. Het geeft je echt een kick als je denkt: “Wow, ik heb daar net gewoon staan knallen!”

Elke: Musical is voor mij een uitlaatklep. Ik gebruik musical om mezelf beter te leren kennen en om uit mijn comfortzone te stappen. Het uiteindelijke doel is denk ik toch wel zelfacceptatie.

De musical 'High School'

Wie zijn je helden/ van wie heb je het meest geleerd?

Manon: Degene van wie ik het meeste heb geleerd is denk ik toch wel Mabel Peeters, onze regisseur. Ze is nog zo jong en heeft gewoon een hele vereniging opgebouwd. Ze leert mij om verder te kijken dan het personage dat ik speel. Ze leert me om trots op mezelf te mogen zijn ook al is het om de kleinste dingen. Daarom ben ik ook zo trots op haar. Je bent een topper Meeb!

Elke: Oeh... dat is een goeie. Ik houd zelf erg van het groffe en grote acteren op de planken en daarin heeft Mabel Peeters toch echt wel een voorbeeldfunctie voor mij. Bij grote sterren zou ik toch gaan voor Rene van Kooten, Elise Schaap en 'the godess of the Dutch stage' Simone Kleinsma. Verder vind ik Carrie Hope Fletcher ook écht ge-wel-dig.

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Manon: Ik heb meegedaan aan een project terwijl ik eigenlijk voor mezelf had moeten kiezen in die tijd. Ik ben daar erg onzeker door geworden en dat zie ik nog steeds terug in mijn manier van acteren, ook al is het lang geleden gebeurd. Musicio heeft me daar wel erg bij geholpen gelukkig!

Elke: Mijn grootste mislukking was mijn zangauditie voor Shrek. Ik ben nieuw in het musicalwereldje, maar zelfs ik zag in dat dat niet tof ging. Last-minute was ik veranderd van nummer en ik was er niet blij mee. Spel is voor mij geen probleem, dat vind ik heerlijk, maar zang… dat blijft spannend.

De musical 'High School'

En wat is je grootste succes?

Manon: Mijn grootste succes moet wel vorig jaar zijn geweest toen ik de musical ‘Hairspray’ deed. Ik had toen een enorm mooi solo-lied en dat heb ik drie keer gezongen en alle keren waren de beste die ik had gedaan. Ik zag veel huilende mensen in de zaal. Er kwamen na afloop van de show nog mensen naar me toe die zeiden dat ik er iets mee moest gaan doen, zelfs zangcoaches. Als ik er zo aan terug denk, krijg ik er weer een trots gevoel van!

Elke: Mijn grootste succes was mijn rol als Mevrouw Darbus. Dit was mijn eerste grotere rol en ik was super enthousiast. Ik gooide alles wat ik had in die rol en het pakte zo goed uit! Ik kreeg ontzettend veel complimenten en dat was erg tof, maar ik was vooral trots op het feit dat ik tijdens die productie zo veranderd was. Door Darbus stond ik veel meer open en liet ik ook meer van mezelf zien, ook op school, werk en thuis.

Opname van de videoclip bij een van de liedjes uit 'Liefs, Lizzy'

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Manon: Ik wil over 10 jaar heel graag mijn droombaan uitvoeren, namelijk stewardess. Musical wil ik dan als hobby hebben als ik er tijd voor heb, het is wel een uitlaadklep namelijk. Het lijkt me heel erg vet om ooit gescout te worden voor een grote musical. Ook zou ik graag een musical op Broadway gezien willen hebben.

Elke: Ik zie mezelf niet als professioneel musicalactrice over 10 jaar. Ik zou het heel tof vinden, maar ik denk niet dat dat voor mij is weggelegd. Wel weet ik dat ik nog lang niet klaar ben met musical. Over 10 jaar wil ik nog steeds heerlijk genieten van de repetitie-avonden, het leren van nummers en scènes en de uiteindelijke productie. Hoe en waar? Dat zie ik dan wel!

Wat wil je verder nog kwijt?

Manon: Wat ik nog wil zeggen is dat ik enorm trots ben op onze cast en dat het voelt als mijn 2e familie. Ik heb me nog nooit zo fijn gevoeld bij een groep mensen. Ik durf mezelf meer te accepteren en als het even niet gaat en ik ga naar Musicio op vrijdagavond dan ben ik gelijk weer heel erg blij!

Elke: Ik zou iedereen aanraden om iets te vinden waarin je alles even opzij kunt zetten. Wanneer ik bezig ben met de musical denk ik aan niets anders. Vind jouw uitlaatklep, vind jouw ontsnapping. Kunst is op zo veel verschillende manieren in te vullen, maar naar mijn inzien staat gevoel centraal. Dus doe waar jij je goed bij voelt.