Door wie
De Reinevaer, Wendy Goosens-cultuurcoach West, basisscholen Antares en Wandelbos,kunstenaar Abd Alkader Adbalwahed
Datum
Juni-juli
Locatie
De Reinevaer, Dragonstraat 27
Bijdrage Art-fact
Gemeente Tilburg, Boekenschop, Wijkraad Tilburg 3 West en Art-fact vanuit regeling Bijzondere kunstprojecten

Stichting de Reinevaer is een jonge stichting (2022) van bewoners van de Kruidenbuurt en de Kleurenbuurt. Dat zijn twee wijken in Tilburg West, gebouwd in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw, met veel sociale woningbouw, relatief veel ouderen en veel personen met een niet-Nederlandse achtergrond. De Gemeente Tilburg het pand aan De Reinevaarstraat / Dragonstraat (destijds wijkcentrum De Kievitslaer) vrijgemaakt om te dienen als huiskamer van de wijk, voor ontmoeting tussen en participatie van de bewoners in de buurt. 

Het pand wordt actief gebruikt door de bewoners. Ook is er een grote groep van zo'n 60 (!) vrijwilligers uit de buurt die samenwerken om het pand te gebruiken als een huiskamer. Er vinden wekelijks al veel activiteiten plaats. 

De omgeving van De Reinevaer is een toonbeeld van zestiger jaren wijkontwikkeling: Noordelijk en westelijk van het gebouw is kleinschalige bedrijvigheid met laagbouw, zuidelijk en oostelijk is lage en hoge flatbouw, met vooral veel parkeerterrein. Alles bij elkaar een wat rommelige, stenen omgeving, zelfs met een kring van ‘groen’ om het gebouw, een jeu de boulesbaan en een grasperk met bomen. De kale muur van het pand is ongeveer 22 meter breed en 4 meter hoog. Stichting de Reinevaer zet zich met de wijkbewoners en basischolen Antares en Wandelbos in om de muur van hun pand aan te pakken. 

een mooie muurschildering op ons gebouw zou de omgeving echt kunnen verfraaien. 

Keuze uit twee voorontwerpen 

Abd heeft de wijk laten kiezen uit 2 schetsontwerpen. In beide ontwerpen staat verbinding, diversiteit en natuur centraal. De ene hand geeft een takje reinevaer aan de andere hand, een mooie verwijzing naar de kleuren en kruidenbuurt. In het andere ontwerp zijn de vogels zijn een metafoor voor de bewoners van verschillende pluimage. Ze zitten allemaal in dezelfde boom. De wijkbewoners hebben tijdens een bijeenkomst gekozen het ontwerp met de vogels. 

   

Workshops 

De basisscholen krijgen workshops van Abd. Ze ontwerpen vogels en bepalen wat de achtergrond van de schildering wordt. Ook bij het aanbrengen mogen kinderen en andere wijkbewoners meehelpen. 

Voor Stichting de Reinevaer is dit project een opstapje om nog meer activiteiten te gaan organiseren met, door en voor bewoners.