9 april 2024: netwerkbijeenkomst 'De stad als podium - hoe word je zichtbaar?'

Alleen een zaal vullen kan soms lastig zijn, maar doe je dat zelf of kan dat met anderen? Hoe kies je het ideale podium voor jouw kunst? Is dat in de wijk, openbare ruimte, plein, park, of ergens anders? We gingen in gesprek met inspirerende sprekers zoals:

  • Marjo Dirks, professional en cultuurcoach uit Tilburg Oud-Noord
  • L'Aventure Musicale, een vrijwilligersorganisatie over het verenigingsperspectief
  • Simon Speelman, over hoe hij als jonge maker het podium pakt in Tilburg

Hier deelden zij waardevolle tips over het kiezen van het juiste podium en het aantrekken van publiek, terwijl ze hun eigen ervaringen deelden over zichtbaarheid in het culturele landschap van Tilburg. Deze avond bood inzichten voor alle kunstliefhebbers, jong en oud, verenigingen, makers, wijkprofessionals, en beoefenaars van kunst in de vrije tijd.

20 december 2023: 

Netwerkbijeenkomst culturele jongerenplatforms in samenwerking met de Nachtzuster. Meerdere organisaties die zich bezighouden met cultuur en jongeren in Tilburg gingen met elkaar in gesprek om kennis en informatie uit te wisselen, in beeld te krijgen wat behoeften zijn voor jongeren in Tilburg en hoe we hen kunnen ondersteunen én om elkaar (nog) beter te leren kennen. Met o.a. ROC, studio Noord, Nachtzuster, T*agency, Hall of Fame, Factorium, Art-fact, Gemeente Tilburg, Krakers, Avondje Uit. 

23 mei 2023: netwerkbijeenkomst co-creatie en samenwerken

Op dinsdag 23 mei waren we te gast in de Studiozaal van #Schouwburgconcertzaal Tilburg. We nodigden ons netwerk uit om te praten en na te denken over co-creatie en samenwerken.

We deden dit aan de hand van 3 voorbeelden, die elk een ander perspectief op Co-creatie boden:

We openden de avond met de voorstelling “In between less and more” van Louise Boitelle. Een mix van dans en circus, die gaat over prestatiedruk onder jongeren en het doorbreken van je eigen bubbel. In het vraaggesprek dat volgde gaf Louise aan dat een meerwaarde van co-creatie voor haar zit in het ontwikkelen van nieuw vocabulaire, waardoor de voorstelling ook voor niet danspubliek toegankelijk wordt en er mogelijkheden ontstaan voor het bereiken van andere podia.

Hennie van Schooten en Anke van Esch gaven ons een blik achter de schermen van de Sterrentocht, een vernieuwend initiatief gebaseerd op het oude driekoningen verhaal. Samen met scholen, wijkcentra, Ontdekstation 013, koren, muzikanten, theater- en dansgroepen, de stadsdichter, vrijwilligers en cultuurcoaches geven zij vorm en inhoud aan de Sterrentocht onder het motto ‘Er is maar één toekomst en dat is een gezamenlijke’. Solidariteit staat centraal bij de sterrentocht, en dat wordt uitgedrukt door samen te maken. Dat levert een evenement op dat véél meer is dan de som der delen.

De afsluitende presentatie van Cultuurcoach Curtley Mooring ging over de “gouden driehoek” van cultuurcoach, jongerenwerker en cultuuraanbieder. Als deze drie partijen meer samenwerken, kunnen zij écht jongeren bereiken en bottom- up, vanuit de behoefte van de jongeren, aanbod creëren waarmee ze het verschil maken in de wijk.

Fijn dat we dit mochten delen met ons netwerk. We hebben al veel positieve reacties ontvangen. Als er nieuwe ideeën zijn geboren of nieuwe initiatieven in de maak zijn die behoefte hebben aan onze ondersteuning, dan horen we dat heel graag. De deur staat altijd open!

Dank aan alle sprekers voor het delen van hun verhaal, en dank aan alle aanwezigen voor jullie inbreng!  

24 april 2023: Makersavond i.s.m. Kunstpodium T

een bijeenkomst met makers uit het netwerk van Art-fact en dat van kunstpodium T om te netwerken, informatie en kennis uit te wisselen en vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Dat alles onder het genot van de hapjes van de gouden Radijs. 

22 oktober 2022: Netwerkbijeenkomst verenigingen
Thema: leden werven (2) en je vereniging als merk.

Zaterdag 22 oktober 
10.00-12.00 u. 
Factorium: Grote zaal  

Het wordt een bijeenkomst waarin we met elkaar actief aan de slag gaan. De themabijeenkomst wordt gegeven door programmamaker Saskia Dellevoet die 2 trainingen over deze thema's volgde bij het LKCA. 
Aanmelden via info@art-fact.nl

7 Oktober 2022: Makersbijeenkomst Powered by TINC x Art-fact

Met Jonge makers onderzoeken we hoe we samen van Tilburg een nóg toffere stad van makers kunnen maken. Organsiatie: Art-fact X Powered by TINC. 18:00 - 20:00 eten en ontmoeten. 20:00 lezing "Hiphop tijdens de Arabische lente". Meer info patrick.vanberkel@art-fact.nl

25 juni 2022: CantaYoung: laat kinderen weer het plezier in samen zingen ervaren

In samenwerking met de Federatie Tilburgse Zangverenigingen organiseert Art-fact op zaterdag 25 juni van 10:30 - 13:00 een presentatie en workshop over CantaYoung, een fantastische project in Kerkrade. Toon Peerboom, initiatiefnemer van De kracht van zingen - CantaYoung gaat ons op  inspirerende wijze enthousiast maken over de werkwijze en de ideeën achter CantaYoung. Ben je dirigent, bestuurslid van een (kinder)koor, cultuurcoach, muziekdocent of anderszins geïnteresseerd, meld je dan aan via judith.ensel@art-fact.nl. De bijeenkomst is in Tilburg, locatie volgt later

25 mei 2022: Makersbijeenkomst

Met Jonge makers onderzoeken we hoe we samen van Tilburg een nóg toffere stad van makers kunnen maken. Organsiatie: Art-fact X Studio Nova. meer info patrick.vanberkel@art-fact.nl

11 mei 2022 Leden werven hoe doe je dat ? 

Na de coronacrisis kunnen we wel wat frisse ideeën gebruiken om je vereniging weer op een gezond niveau te krijgen. Tijdens deze bijeenkomst presenteren we hoe je een plan van aanpak kunt maken om mee aan de slag te gaan en hoe wij dat vanuit Art-fact kunnen ondersteunen.  Op woensdagavond 11 mei van 19:30 - 22:30 organiseert Art-fact een kennisbijeenkomst in de theaterzaal van Factorium Cultuurmakers.

We besteden ook aandacht aan de Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Ontvangst is vanaf 19.00 uur en we sluiten af met een borrel in de foyer zodat we ook wat tijd hebben om elkaar weer bij te praten. Heb je je nog niet aangemeld, dan kan dat via info@art-fact.nl. Consumpties zijn gratis!

Presentatie Ledenwerving

Stappenplan WBTR

14 april 2022: Makersbijeenkomst

Met Jonge makers onderzoeken we hoe we samen van Tilburg een nóg toffere stad van makers kunnen maken.  Organsiatie: Art-fact X BANK15. meer info patrick.vanberkel@art-fact.nl GEANNULEERD

31 maart 2022: Art-fact is gastspreker bij City trainer Urban

als onderdeel van de training voor jonge makers binnen het traject citytrainer Urban gaat Art-fact met hen in gesprek over het aanvragen van subsidies. We geven uitleg over subsidie in het algemeen, over onze eigen regelingen en de do's en dont's bij het aanvragen. meer info patrick.vanberkel@art-fact.nl

24 maart 2022: Art-fact neemt deel aan het Stadsdebat Muurschilderingen

Niet alleen Art-fact heeft muurschilderingen helpen realiseren in Tilburgse wijken. In heel Tilburg duikt deze vorm straatkunst op. In een stadsdebat, debatteren we over hoe we muurschilderingen in de toekomst zouden moeten realiseren, over visie en over en welke partijen een rol in zouden moeten spelen. Onze programmamaker Saskia Dellevoet is erbij! 
Start: 20.00; locatie: Club Smederij. Meer en reserveren via CAST

23 februari 2022: Crash Course Subsidie

'Crash Course' Subsidie voor jongeren en jonge makers. Wat is subsidie? Met welke regels krijg je te maken? Welke regelingen heeft Art-fact? Komt mijn project in aanmerking? Dat zijn vragen die je allemaal kunt stellen deze avond, tijdens een online bijeenkomst. Interesse? Stuur een mailtje naar patrick.vanberkel@art-fact om je aan te melden. Je ontvangt dan een link naar de teamsbijeenkomst op 23 februari. 


18, 22 en 25 februari 2022 Extra online bijeenkomsten Coronacompensatieregeling:

We geven verenigingen een algemene uitleg, maar ook antwoord op meer specifieke vragen. Meer informatie, tijden en de mogelijkheid tot aanmelden vind je hier


17 februari MAKERSBIJEENKOMST Art-fact X BANK15

Met Jonge makers uit de beide netwerken onderzoeken we hoe we samen van Tilburg een nóg toffere stad van makers kunnen maken. In een serie van 4 bijeenkomsten met een wisselende samenstelling van deelnemers, brengen we letterlijk in kaart waar je moet zijn, als je je als maker wil  professionaliseren in het culturele veld in Tilburg. Bijeenkomst 1 is besloten en vindt plaats bij Bank15. We gaan informeel in gesprek gaan met een selecte groep jonge makers. We stemmen op basis van hun behoeften de andere 3 avonden inhoudelijk af. De andere data volgen. Organsiatie: Art-fact X BANK15


16 februari 2022: Netwerkbijeenkomst voor studenten- en jongerenverenigingen

Netwerkbijeenkomst voor studentenverenigingen- en jongerenverenigingen die zich bezighouden met kunst in de vrije tijd. Samen kijken we naar gemeenschappelijke vragen en gaan we op zoek naar concrete oplossingen. Aanmelden kan via judith.ensel@art-fact.nlElkaar ontmoeten, gedeelde vragen en hoe Art-fact of Factorium je daarbij kunnen helpen staan centraal. Aanmelden kan via judith.ensel@art-fact.nl.  Organisatie: Art-fact & Factorium 

16 februari 2022: gastspreker bij Fuck-Up-Nights

Art-fact is een van de sprekers tijdens de Fuck-Up-Nights!  

Presentator Mark Dekker ontvangt vier professionals die hun carrièreblunders, zakelijke missers en bad practices delen. Het is een avond waarbij je onder elkaar, in een ontspannen setting luistert naar eerlijke en bijzondere verhalen over flops, falen en fiasco’s. Aan het eind van de avond is er een biecht voor het publiek. Deel jij je studie- of werkgerelateerde fail met ons? Organistie BANK15 & de Kennismakerij

Tijd: inloop 19.30, start 20.00 - 22.00 uur
Locatie: KennisMakerij (Bibliotheek LocHal)
Kosten: €5,00 euro, inclusief een drankje in het Stadscafé van de Bibliotheek LocHal
Reserveren


25 september 2021: Netwerkbijeenkomst Amateurkunst  

Met informatie over de nieuwe koers van Art-fact en alle nieuwe regelingen voor de groepsgerichte amateurkunst in verenigingsverband.

Alle informatie vindt u terug in Presentatie Bijeenkomst Amateurkunst

17 mei 2021: Hoe verder na Corona? 

Art-fact onderzocht tijdens deze bijeenkomst samen met de muziekverenigingen op welke manier we de sector weer een boost kunnen geven. Verslag

25 januari 2021: Online Inspiratieavond Rabobank 
Meer informatie en het programma vind je hier

3 december 2020: Podcast 'Selfmade' 
Art-fact en Hall of Fame praatten jongeren bij over de mogelijkheden die er voor hen zijn in Tilburg #stadvanmakers. Beluister hier de podcast 'Selfmade' waarin Tyrone Tjon-a-loi in gesprek gaat met Gemeente Tilburg, Art-fact, Kunstloc en de matchmaker van VSB Fonds, Fonds Podiumkunsten en Fonds voor Cultuurparticipatie.

24 november 2019: Bijeenkomst 25-jarig jubileum Art-fact
'Amateurkunst op weg naar 2025'
Bekijk hier het verslag en de foto's van de jubileumbijeenkomst

2 april 2019: Netwerkbijeenkomst Tilburgse Muziekverenigingen

28 maart 2019: Community Art Brabant Café
‘Meer impact met een wijkgerichte aanpak’ i.s.m. Kunstloc