De Nieuwe Zonderlingen
Akin Migaël David James (l) en Mark van Hoek (r) vormen samen met 12 andere ontwerpers en kunstenaars De Nieuwe Zonderlingen.

Mark van Hoek en Akin Migaël David James vormen samen met 12 andere ontwerpers en kunstenaars De Nieuwe Zonderlingen. Op 26 augustus 2021 organiseerden zij bij NS16 een experimentele kunsttentoonstelling met mode, beeldende kunst, muziek en installaties. Hier toonden zij de resultaten van een jaar hard werken. In september volgt ook nog een expositie in het Textielmuseum. De Nieuwe Zonderlingen worden door Art-fact ondersteund vanuit het aanjaagbudget Jongeren en jonge makers.

Hoe lang ben je al actief als ontwerper/kunstenaar?

Mark: Drie jaar geleden heb ik gekozen dat hetgeen waar ik me mee bezig wil houden, de kunst is. Ik focus me momenteel op de disciplines mode, sculptuur en ruimtelijk werk. 

Akin: Ik ben acht jaar bezig met mode en zes jaar met schilderkunst.

"Met mijn werk wil ik een wereld maken waar mensen authentieke en uitzonderlijke kleding kunnen dragen zonder onzekerheden."

Expositie van De Nieuwe Zonderlingen op 26 augustus 2021 bij NS16

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mark: Mijn omgeving. Uit de materie, samenkomst van objecten, texturen, kleurpaletten, het licht, de geur, uit vormen, uit mensen die ik zie, spreek of voel. Dat alles komt voort uit waar ik in mijn dagelijks leven mee in contact sta. Dat zuig ik als het ware op en dan begin ik er mee te experimenteren, te spelen. Zo leer ik het kennen en kan het de diepte in gaan.

Akin: Ik haal mijn inspiratie vaak vanuit mijn eigen filosofische gedachten over de betekenis van het leven en wat er gaande is in de wereld.

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

Mark: Het werk waar ik nu mee bezig ben, gaat vooral over een zoektocht naar de essentie van de discipline mode. Dit heeft tot een afbraak geleid waaruit ik mijn eigen artistieke wereld opbouw. Ik heb het gevoel dat het zoeken naar essentie iets is wat mij trekt. In onderwerpen, in methodieken, in het leven. Weghalen, afbreken om vervolgens weer op te bouwen. Zoals fungus dat doet. Haha, ik ben als een soort paddenstoel. 

Akin: Subculturen en occulte wetenschap zijn het meest voorkomende thema's in mijn werk.

Werk van Akin Migaël David James

 

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Mark: Ik heb het gevoel dat ik hier ben om spelenderwijs te leren over allerlei dingen, om dingen te bevragen. Maar ook mezelf als mens constant herontdekken door geconfronteerd te worden met allerlei zaken. Hierdoor vormt in mij een bepaald eigen perspectief op dat ding genaamd het leven. En door dat perspectief tot materiële uiting te brengen in mijn werk kunnen mensen of andere wezens dit perspectief weer tot zich nemen, om zo hun eigen perspectief al dan niet te laten beïnvloeden.

Akin: Met mijn werk wil ik een wereld maken waar mensen authentieke en uitzonderlijke kleding kunnen dragen zonder onzekerheden. Met mijn schilderijen wil ik mijn gedachten uitbeelden om een gesprek te starten tussen mensen.

Wie zijn je helden/van wie heb je het meest geleerd?

Mark: Pfoe, ik heb wel honderd helden, heldinnen, leermeesters en leermeesteressen. Een greep uit mijn schatkamer: Camille Claudel, Jeffery Lamar Williams, Grace Jones, Peter Zumthor, Ronny Martin en om de rij af te sluiten Jan en Net van Hoek.

Akin: Martin Margiela is de enige persoon die een soort held voor mij is. Dat komt omdat hij iemand is die de fashion-wereld veranderde met rebelse acties.

Werk van Mark van Hoek

 

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Mark: Soms vergeet ik te leven.

Akin: Met organisaties of mensen werken die mijn vaardigheden wilden misbruiken en uiteindelijk alleen profiteerden van mijn werk.

En je grootste succes?

Mark: Intens kunnen voelen dat ik leef.

Akin: Het is tussen model staan voor Nike, of eindelijk afstuderen.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Mark: Ik hoop over 10 jaar nog steeds ongeveer te kunnen doen wat ik vandaag de dag doe, alleen dan verder ontwikkeld. Meer opties, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe uitdagingen, nieuwe belevenissen, nieuwe plekken om te werken, samen met de mensen van wie ik hou.

Akin: Ik wil mijn eigen merk All Talk No Walk en De Nieuwe Zonderlingen verder uitbreiden tot hun maximale potentie.

Wat wil je verder nog kwijt?

Mark: Bedankt dat Art-fact ons helpt met De Nieuwe Zonderlingen-tentoonstelling!