Door wie
Wobby Club en Nick J. Swarth
Datum
2018, 2019, 2020
Locatie
Wijkcentrum MFA 't Kruispunt
Kleuren- en Kruidenbuurt, Tilburg
Bijdrage Art-fact
€10.000 via Buurtcultuurfonds

Wobby in de Wijk West maakt onderdeel uit van een meerjarig Buurtcultuurprogramma waarover Art-fact de regie voert. Cultuuraanjager Joy's van Lieshout werkt hiervoor in de Kleuren- en Kruidenbuurt samen met verschillende kunstenaars uit Tilburg. Wobby is een blad voor strips en literatuur dat geheel in eigen beheer gedrukt wordt door kunstenaars Jeroen de Leijer en Marjolein Schalk van Studio De Leijer. Voor Wobby in de Wijk West hebben bewoners met elkaar verhalen geschreven en illustraties gemaakt over hun eigen buurt. Dit alles geïllustreerd door kinderen uit de wijk en onder redactie van de tekenaars van Wobby. Jong en oud heeft meegedaan aan deze speciale editie en het resultaat is net zo kleurrijk als de buurt zelf. Het eerste exemplaar van Wobby in de Wijk West werd op 17 december 2018 overhandigd aan de wijkbewoners die hebben meegewerkt aan de publicatie.

In 2019 kreeg Wobby in de Wijk West een vervolg als muurkrant: Ixeg Waxie ('Ik zeg wat ik zie'). Deze muurkrant heeft een A3-formaat en verschijnt in een oplage van vijftig stuks onder redactie van vier Tilburgse jongeren in samenwerking met kunstenaar en voormalig stadsdichter Nick J. Swarth. De thema's worden bepaald door de jongeren zelf en met het maken van de muurkrant krijgen ze de mogelijkheid om hun creatieve talenten verder te ontwikkelen. De eerste muurkrant van Ixeg Waxie verscheen op 12 april 2019 bij wijkcentrum MFA ’t Kruispunt, daarna volgden nog drie edities. Alle edities zijn ook integraal verschenen in de wijkkrant 'Tilburg 3 West' die bij 12.500 Tilburgers op de deurmat valt.

In 2020 krijgen Wobby in de Wijk West en muurkrant Ixeg Waxie een vervolg door een mooie bijdrage van het Mediafonds van maar liefst 6.000 euro. Er liggen nu plannen om een muurkrant te maken met kinderen uit Tilburg-West, wederom met ondersteuning van Studio De Leijer en Nick J. Swarth.

Lees hier wat Art-fact nog meer doet in het kader van het Buurtcultuurprogramma in Tilburg-West.