Door wie
jongeren i.s.m. FASHIONCLASH
Datum
vond plaats op 26 juni 2022
Locatie
Ypelaarpark, Tilburg Noord
Bijdrage Art-fact
€7500,- vanuit de regeling Bijzondere Kunstprojecten

Ypie Festival
Éen daags mode festival voor en door jongeren en buurtbewoners in Tilburg Noord
Mode: Met mode wordt bedoeld mode in de breedste zin van het woord: kleding, textiel, sieraden,
accessoires, performance, zang, dans, fotografie, mode als cultuuruiting

Ypie Festival is een eendaags mode buurtfestival dat i.s.m. jongeren uit Tilburg Noord wordt georganiseerd. Met mode wordt bedoeld mode in de breedste zin van het woord: kleding, textiel, sieraden, accessoires, performance, zang, dans, fotografie, mode als cultuuruiting. Het programma wordt vanuit Verdiplein opgezet, gepresenteerd in het Ypelaer park en zal bestaan uit modepresentaties, live muziek, food, workshops en de presentatie van een kunstwerk (The Hooooooodie Project). Het project maakt deel uit van het Second Skin project van FASHIONCLASH dat deel uitmaakt van het meerjarenprogramma ForwArt.

De naam Ypie Festival
Deze is bedacht door de jongeren. Het komt voort uit de straattaal benaming voor het Ypelaer park; Ypie en het zomerfestival die daar in het verleden jaarlijks werd gehouden voor de buurt en wat voor veel mensen in de buurt fijne herinneringen oproept.

Projectdoel
Het doel van het project is om samen met jongeren een zomerfestival te lanceren waarbij de jongeren bij het ontstaan medeverantwoordelijk zijn voor de inhoud en draagvlak, met oogpunt op lange termijn ontwikkeling dat het festival ook daadverwerkelijk door jongeren wordt opgevolgd.

FASHIONCLASH treedt op als begeleider om kennis en expertise te delen over het maken van een festival. Het festival is bedoeld om een impuls aan de buurt te geven en jongeren een platform bieden waarmee ze een eigen beweging kunnen ontwikkelen.
Het programma zal bestaat uit activiteiten die door FASHIONCLASH worden ingebracht en door de jongeren zelf. Ypie festival vindt plaats in het Ypelaer park rondom het Verdiplein maar zal open zijn voor een breed publiek uit en buiten Tilburg.

Hoooooooodie Project - Om het programma te versterken wordt er speciaal voor het project een bijzonder kunstproject opgezet in samenwerking met modeontwerper Antoine Peters. Speciaal voor Verdiplein zal Antoine Peters een Space Garment (een textielobject) ontwerpen en deze in co-creatie met de buurtbewoners realiseren onder de noemer The Hoooooooodie Project. Presentatie van het object vindt plaats tijdens het festival op 26 juni 2022. Het gehele ontwikkel- en maakproces vinden plaats in de maanden voorafgaand.

Het eindresultaat van The Hooooooodie Project van ANTOINE PETERS 

The Hooooooodie is gepresenteerd tijdens YPIE__FEST in het Ypelaerpark in Tilburg Noord. Bijna 400 mensen in de leeftijd van 7 tot 70 namen de afgelopen maanden deel aan de workshops in Tilburg of maakte een stukje vanuit huis. Het resultaat is een hoodie met mouwen van maar liefst 212 meter lang met vele persoonlijke verhalen van deelnemers!

Fashionclash- The hooooooodie project

Foto: Laura Knipsael

 

 

 

The Hooooooodie Project - docu

 

De mini-docu van het Ypie_Fest over o.a. Achraf en de activiteiten van FashionClash