Tilburg heeft sinds 2016 een buurtcultuurprogramma waarmee de wijken Hasselt/Goirke-West en de Kleuren- en Kruidenbuurt een creatieve impuls krijgen. Met dit programma wil de gemeente bijdragen aan sociale veerkracht van gezinnen (ouders en kinderen) in aandachtswijken. Er wordt onder anderen samengewerkt met het maatschappelijk werk van ContourdeTwern en de buitenschoolse educatie van Xpect-primair.

In beide wijken zijn cultuuraanjagers en cultuurcoaches namens Art-fact aan het werk om projecten vanuit de basisscholen in de eigen leefomgeving vorm te geven en om sociaal-artistieke projecten met volwassenen te ontwikkelen. Dat gebeurt langs twee programmalijnen: ‘Ontwerpen voor de Toekomst’ en ‘Verbinding door Verbeelding’. Binnen het buurtcultuurprogramma wordt gewerkt met kunstcollectieven van binnen en buiten Tilburg, zoals Stichting Eelt, Studio de Leijer, Zwermers (Bouwjaar'84), Tilburg Cowboys en De Uitvinders, en met individuele kunstenaars als Tim Hobbelman, Joep van Gassel en Ton Lammers.

Onze cultuuraanjagers, Saskia Dellevoet en Joys van Lieshout, werken samen met andere wijkpartners en bewoners hard aan een mooi programma. In de wijk GoirkeWest-Hasselt vonden bijvoorbeeld binnen het programma ‘Schônste wijk’ een aantal artistieke interventies plaats om het zwerfafval in de wijk terug te dringen. In de Kleuren- en Kruidenbuurt hebben verschillende kunstenaars gewerkt met als doel bewoners in deze buurt meer te verbinden. Basisscholen Antares en Wandelbos zijn hier in het voorjaar van 2018 samen opgetrokken in het project Kurkuma.

Buurtcultuurprogramma in GoirkeWest-Hasselt

Buurtcultuurprogramma in de Kleuren- en Kruidenbuurt

Vragen en meer informatie

Wil je meer informatie over het buurtcultuurprogramma in Tilburg? Neem dan contact op met [javascript protected email address] of bel 013 - 53 60 869.

Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang het laatste en actuele nieuws

inloggen

Voor (aangesloten) organisaties