Jessica Donders
Jessica Donders is initiatiefnemer en projectleider van multidisciplinair kunstprogramma Stichting Stoute Schoenen

Mijn naam is Jessica Donders en ik ben initiatiefnemer/projectleider van Stichting Stoute SchoenenStoute schoenen organiseert activerende en vitaliserende kunst en cultuurprogramma’s voor senioren. Ervaring is hiervoor niet nodig! Het is een multidisciplinair kunstprogramma, dat bestaat uit schilderen, literatuur & ontwerpen, sculptuur, textiel, illustratie en theater. Het wordt gegeven door een collectief van kunstprofessionals.

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?
Van jongs af aan ben ik altijd al op zoek geweest naar creatieve, multidisciplinaire uitdagingen. Na een tijd als dessinontwerper werkzaam te zijn geweest, kwam ik in 1994 terecht in Barcelona. Tijdens een verblijf daar van zes jaar ben ik me gaan richten op een breed spectrum van kunstdisciplines: schilderen, sculptuur en recycledesign. Eenmaal terug in Tilburg ben ik me gaan focussen op social design en heb diverse kunst - en designprojecten ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met lokale partijen. Zoals bijvoorbeeld notitieboeken met materiaal van een papierrecyclingbedrijf die werden geproduceerd door een sociale werkplaats van de Diamantgroep, afvalverwerking in schilderijen en sculpturen voor kinderen, maar ook textiele ontwerpen in opdracht van de gemeente. De stoffen werden vervaardigd door het Textielmuseum en de uitvoering door Kant Social Design. Daarnaast heb ik veel plezier beleefd aan het ontwerpen van theaterkleding die door senior koorleden van de Gouden Mix werden vervaardigd en waarmee ze twee jaar lang in Brabant hebben opgetreden. In het kielzog van al deze ervaringen is in 2017 Stichting Stoute Schoenen ontstaan.

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Door erop uit te trekken en goed om me heen te kijken, door nieuwsgierig te zijn naar mensen, samen te werken en me te interesseren voor nieuwe ontwikkelingen op alle gebieden. Ik haal mijn inspiratie ook uit kunst, cultuur en boeken. Kortom in contact staan met de wereld om je heen.

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?
Kunst en design met een toegevoegde waarde. Dus zinvolle kunstactiviteiten met de input van persoonlijke verhalen. Een belangrijk onderdeel is het delen van deze verhalen en elkaar ontmoeten.

Met Stoute Schoenen hebben we al heel wat senioren uitgedaagd en blij gemaakt.

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?
Senioren blijven betrekken bij de samenleving, waarbij kunst als middel dient om geactiveerd te blijven en een positieve bijdrage kan leveren aan het welbevinden. Daarnaast is het bezig zijn met kunst een bindmiddel tussen diverse groeperingen in de samenleving, jong en oud samen.

Wie zijn je helden/van wie heb je het meest geleerd?
Mijn helden zijn op de eerste plaats de senioren. Daarnaast zijn de Motown muzikanten mijn muziekhelden en mensen die hun nek durven uit te steken om de wereld beter te maken op een eigenzinnige of creatieve manier. Zoals Boyan Slat van The Ocean Cleanup, die zich bekommert om de plastic soep. Hij startte met een knotsgek idee om de oceaan schoon te maken en is het ook gaan uitvoeren!

Wat beschouw je als je grootste mislukking?
Ik denk niet in mislukkingen, het zijn voor mij eerder leermomenten. Van mislukkingen leer je het meest. Het is een cliché, maar o zo waar….

En je grootste succes?
Het grootste succes is, van betekenis te kunnen zijn voor anderen door de inzet van kunst en een onderscheidend kunstprogramma te bieden naast het reguliere aanbod. Met Stoute Schoenen hebben we al heel wat senioren uitgedaagd en blij gemaakt, door de wijze waarop we senioren hun talenten laten ontdekken en ontwikkelen. Daarnaast ben ik trots op het Stoute Schoenen team, omdat we er gezamenlijk een succes van maken.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?
Ik droom van een eigen Stoute Schoenen locatie voor senioren in het centrum van Tilburg. Een veilige, creatieve en dynamische plek, waar senioren kunstactiviteiten kunnen uitoefenen en elkaar kunnen ontmoeten. Dan hebben we reeds in heel Tilburg op locatie gewerkt en het concept ook overgebracht naar andere steden in het land. Ik hoop dat kunst dan al geruime tijd als zorgconsumptie is ondergebracht en een begrip is bij zorgverzekeraars. Ik zou willen dat we over 10 jaar het grootste deel van de senioren hebben bereikt met onze kunstprogramma’s en ze in aanraking hebben kunnen brengen met diverse kunstvormen, waardoor ze aan zelfvertrouwen en energie hebben gewonnen. Én dat ik een steentje heb kunnen bijdragen aan hun kwaliteit van leven.

Wat wil je verder nog kwijt?
De senioren van nu, zijn coole mensen die gewoon al wat langer leven.