Miriam Alders
Miriam Alders is coördinator cultuurcoaches voor Tilburg en zelf cultuurcoach in Tilburg-West (foto: Maria van der Heyden)

Mijn naam is Miriam Alders en ik houd mezelf bezig met de kunst van het creëren, organiseren en realiseren van projecten met een maatschappelijk doel. Ik doe dat als verbinder met een creatieve insteek en projectmatige aanpak. 'Van niets iets maken', daar word ik erg blij van! 

In 2019 ben ik vanuit de pilot cultuurcoaches gestart als cultuurcoach in Tilburg-West. Van CiST, Art-fact en Factorium Cultuurmakers heb ik de opdracht gekregen om vorm te geven aan een wijkbreed kunst- en cultuurprogramma in de vrije tijd voor de kinderen van de vijf basisscholen in Tilburg-West. Hierbij zijn de dromen van kinderen de basis geweest voor de ontwikkeling van het programma. Zo hebben we in de wijk de muurschildering 'Catch your dream' gerealiseerd op basis van de dromen van de kinderen, hebben kinderen in de rol van maker 240 graffiti kunstwerken gecreëerd en zijn er zes kunst- en cultuurprogramma’s in de vrije tijd ontwikkeld. Daarnaast zijn in samenwerking met Fontys Crosslab door studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten concepten ontwikkeld voor beeldende, educatieve workshops voor kinderen in de vrije tijd. Ook hebben scholen deelgenomen aan het project De Buurt als Museum waarbij kinderen verhalen van bewoners vertalen naar kunstwerken die samen een expositie vormen in de ramen van huizen in de buurt. In al deze programma’s hebben kinderen de hoofdrol.

Miriam in actie tijdens de opening van De Buurt als Museum
(foto: Maria van der Heyden)

 

Na de pilotfase van twee jaar en met de insteek om cultuurcoaches een permanente plek te geven, wordt er vanaf september 2021 in vijf wijken gewerkt met cultuurcoaches PO en VO aan culturele kansengelijkheid voor alle kinderen. Naast school, thuis ook in de wijk, in de vrijetijd. Sinds september is er voor mij een nieuwe rol bijgekomen, die van coördinator cultuurcoaches. Hierin begeleid ik nieuwe cultuurcoaches in hun ontwikkeling naar wijkbrede programma's in de wijk in samenwerking en verbinding met de scholen. In Tilburg-West is het wijkbrede kunst- en cultuurprogramma samen met de scholen dit jaar doorontwikkeld naar een wijkbreed Talentenprogramma, waarbij er ook aandacht is voor sport, techniek en natuur. Hierbij wordt over de grenzen van de scholen gekeken door ook te programmeren op wijklocaties, zoals op de nieuwe broedplaats WIJ West. Hierdoor wordt er bij de kinderen niet alleen een vuurtje aangewakkerd om zichzelf in kunstzinnig opzicht te ontwikkelen, maar maken de kinderen ook kennis met de wijk en andere leeftijdsgenoten. Ik ben er trots op wat ik als cultuurcoach samen met de scholen heb weten te ontwikkelen en op te zetten voor de kinderen in Tilburg-West!

Hoe lang ben je al actief in deze discipline?

Al mijn hele werkzame leven werk ik in de culturele en maatschappelijke sector en heb ik een voorliefde voor kunst, cultuur en evenementen. Creëren en organiseren zit van jongs af aan al in mijn bloed, waarbij ik altijd de feestjes organiseerde voor familie en vrienden. Na de middelbare school volgde ik de opleiding CMV met fotografie en film als hoofdvak en ronde vervolgens mijn opleiding Vrijetijdwetenschappen af aan Tilburg University. Na mijn studies heb ik o.a. gewerkt in grote en kleine evenementenorganisaties waaronder Ahoy’ Rotterdan. Met twee sociale studies voelde ik mezelf in deze sector niet helemaal thuis en ik wilde graag binnen mijn werk van betekenis zijn voor mensen. Ik maakte de overstap naar het onderwijs en ging aan de slag als docent Vrijetijdmanagent aan de Breda University of Applied Sciences. Vanuit hier volgende mijn kennismaking met Festival Mundial en inmiddels werk ik sinds 2005 als freelancer onder de naam Raak Evenementen. In mijn rol als senior projectleider ben ik nu bijna 17 jaar betrokken bij tal van uiteenlopende culturele en maatschappelijke projecten.

"Ik ben heel blij hoe ik samen met de scholen in de wijk deze activiteiten heb kunnen realiseren en hiermee nog meer kinderen heb kunnen laten kennismaken met kunst en cultuur in hun wijk!"

Mijn eerste project was als projectleider van de openingsavond van Festival Mundial in het Leijpark. Andere projecten in Tilburg volgden daarna, zoals de T-Parade, Stedelijk Suikerfeest, Jubileum Jantje Beton, Verkiezing van de Kinderburgemeester, met als hoogtepunt projectleider van het EK Voetbal voor de Vrouwen in 2017.Ook in mijn woonplaats ’s-Hertogenbosch heb ik als projectleider mooie projecten mogen ontwikkelen en organiseren o.a. in het kader van het Jheromis Bosch Jaar zoals Bosch Diner en de Wereld van Jeroen Bosch. Naast mijn rol als coördinator cultuurcoaches en cultuurcoach Tilburg-West ben ik momenteel ook werkzaam voor Stichting Bosch Parade als community manager en o.a. verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het educatieprogramma en het symposium als onderdeel van het evenement.

Graffit-workshop uit het Talentenprogramma Tilburg-West
(foto: Maria van der Heyden)

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie uit mijn omgeving. De mensen die ik ontmoet, de gesprekken die ik heb, de beelden die ik zie en de plekken waar ik graag kom. Ik zit nooit stil, mijn hoofd staat altijd aan en borrelt van creatieve ideeën.

Welke thema’s zijn belangrijk in het beoefenen van je kunstvorm?

Voor mijzelf is het belangrijk om van betekenis te kunnen zijn voor de doelgroep, proberen verschil te maken in allerlei verschillende lagen. Zo wil ik binnen mijn rol als cultuurcoach bij de kinderen een vuurtje aanwakkeren om zichzelf in kunstzinnig opzicht te ontwikkelen. Maar ook verwondering en plezier creëren bij het voor eerst zien van een circusvoorstelling. Daar word ik blij van! Daarnaast is binnen mijn werk het draagvlak voor een project ontzettend belangrijk. De verbinding zoeken en aangaan met elkaar zorgt in mijn ogen voor succesvolle en mooie projecten die ertoe doen. Ik kan ervan genieten als mijn idee met enthousiasme wordt ontvangen en mensen zich daadwerkelijk verbinden aan een project. Samen toewerken naar een succes!

De Buurt als Museum (foto: Maria van der Heyden)

 

Wat wil je met het uitoefenen van je kunstvorm bereiken, wat is je doel?

Binnen mijn rol als cultuurcoach wil ik met name een rijk aanbod creëren van uiteenlopende disciplines voor de kinderen in Tilburg-West in hun eigen wijk. Kinderen voor wie het soms niet vanzelfsprekend is dat je jezelf in je vrije tijd kunt ontwikkelen deze kansen nu wel geven, bijvoorbeeld op muzikaal vlak. Door middel van het Talentenprogramma in Tilburg-West is dit nu mogelijk, doordat deelname gratis is. Het zou mooi zijn als er op termijn meerdere structurele plekken komen waar je niet alleen kunt kennismaken, maar je blijvend kunt ontwikkelen. Het doel dat ik voor ogen hebben binnen mijn andere rol is het aansturen op de realisatie van soortgelijke programma’s voor de kinderen in andere wijken.

Wie zijn je helden/van wie heb je het meest geleerd?

Mijn vader. Een ondernemer-pur-sang, die nooit ergens beren op de weg zag en alles voor mogelijk achtte. Strijdbaar, recht door zee, zonder angst en recht op zijn doel af.

Wat beschouw je als je grootste mislukking?

Ik denk niet in mislukkingen, maar in uitdagingen. Mooiste uitdaging was toen ik vanuit mijn rol als projectleider EK Voetbal voor Vrouwen in de gemeente Tilburg werd gebeld door het ministerie van IJsland die nog een locatie zochten voor de optredens van hun IJslandse bands tijdens de wedstrijd Frankrijk-IJsland. Het was kort dag voor deze vraag. Op het Pieter Vreedeplein regelde ik dat deze optredens plaats konden vinden als onderdeel van de fanzone. Wat niemand verwachtte gebeurde: heel Tilburg liep vol met IJslandse voetbalfans en kleurde even blauw in plaats van oranje. Het haalde de voorpagina van het Brabants Dagblad. Samen met de brassband en alle IJslandse voetbalfans liepen we een fanwalk naar het Willem II stadion. Wat een fijne sfeer was het! Samen met Michiel de Haan van het Sportbedrijf was ik na afloop uitgenodigd door het ministerie voor een bedank-etentje. Bijzonder om ook de president van IJsland te ontmoeten die incognito aanwezig was tijdens het EK.

En je grootste succes?

In 17 jaar tijd heb ik onderdeel mogen zijn van projecten die ertoe doen, in allerlei verschillende rollen en voor fijne opdrachtgevers. Groot of klein, ze zijn voor mij allemaal even belangrijk.

Waar wil je over 10 jaar mee bezig zijn, of wat zou je willen hebben bereikt?

Zover vooruitkijken lukt mij niet, maar ik heb nog steeds de droom voor de realisatie van een eigen Kinderfestival SPEELKWARTIER, samen met Noesjka van den Heuvel.

Wat wil je verder nog kwijt?

Dank Art-fact voor de mogelijkheid om mij in de spotlight te zetten!