Door wie
Verhalis i.s.m. partners en vrijwilligers
Datum
April tot en met 3 september 2021
Tijd
vrijdag 3 september 15.00 -18.00 uur naambordjes neerleggen; 18.30-19.00 uur gezamenlijke herdenking met muziek en spoken word
Locatie
Het Spoorpark voor het T-huis
Bijdrage Art-fact
7500

Deelnemers aan deze herdenking ontfermen zich over één van de slachtoffers en maken thuis voor hem of haar een naambordje dat we gebruiken bij een herdenkingsritueel. De herdenking vindt plaats op 3 september 2021 in het Spoorpark voor het T-huis. De deelnemers leggen het naambordje tijdens een ritueel uiteindelijk op een grote plattegrond van Tilburg. Op deze manier brengen we samen de buurtbewoners van toen, symbolisch thuis. Want – zo vindt Verhalis – ze horen bij ons en dit pijnlijke deel van onze geschiedenis. 

Mee herdenken én een bordje maken? Lees hoe en wat op de website van Verhalis.

3 september

3 september is een beladen datum. Toen werden de Tilburgse joden vermoord in Auschwitz, die 7 dagen eerder vanuit Tilburg per trein gedeporteerd werden. In het spoorpark ligt een stuk spoor waar we rondom heen de ceremonie willen vormgeven. 

Programma vrijdag 3 september  

Muziek
Kamerkoor Ad Parnassum, onder leiding van Anthony Zielhorst treedt 3 september op. Zij zingen op meerdere momenten in de middag de namen van Joodse slachtoffers en zingen enkele stukken tijdens de afsluiting van 18.30 uur tot 19.00 uur.
De in Tilburg wonenende Peruaanse componist Bruno Culotti zal muziek componeren voor deze herdenking die wordt uitgevoerd door de Colombiaanse saxofonist David Bello Arcos. Beiden hebben net hun master aan het Tilburgs conservatorium afgerond.

Circus
De joodse François Busnac was circusartiest en woonde met zijn gezin in de Coeck van Aelststraat, bij het Wilhelminapark. In 1943 werd hij opgepakt door de chef van de SD, Piet Gerrits. Theatermaker en circusartiest René Hildesheim maakt een mini-vertel-voorstelling met circuselementen over Busnac en zal deze voorstelling een paar keer spelen.

Spoken word
Speciaal voor deze herdenking maken vier jonge dichters een gedicht dat ze voordragen tijdens de herdenking. Begeleiding: taalartiest Houda Bibouda. 

Joodse slachtoffers Tilburg

 

Oorsprong kunstproject

Namen en nummers Tilburg komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. ‘Uit het donker naar het licht’ is het leidmotief van artistiek leider Ida van der Lee. Alles wat er niet mag zijn, alles wat taboe is en wat weggestopt is, kan rekenen op haar aandacht. Het ritueel is op een zorgvuldige manier door de kunstenaar ontwikkeld en vormgegeven.

Na de Oosterparkbuurt gaat Verhalis nu dus ook in Brabant herdenkingen organiseren.

Partners

Kunstenaars 

  • Guus Voermans, beeldend kunstenaar;
  • Marjo Dirks, beeldend kunstenaar;
  • René Hildesheim, theatermaker;
  • Ad Parnassum, kamerkoor;
  • Houda Bibouda, taalartiest \