Corona Poppenkast tv - Studio De Leijer
Vanaf 13 mei is er iedere woensdagmiddag een aflevering van Corona Poppenkast tv online te volgen via het YouTube kanaal van Eefje Wentelteefje. Vanuit de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg-West spreekt Eefje Wentelteefje online met kinderen, interviewt verslaggever Otto Vogelenzang wijkbewoners op gepaste afstand en geeft Danger de Wonderhond thuiseducatie. De afleveringen worden ook elke week uitgezonden door Omroep Tilburg. Corona Poppenkast tv wordt gemaakt door Jeroen de Leijer, Hans Timmermans en Joys van Lieshout i.s.m. ContourdeTwern en bewoners van de Kleuren- en Kleurenbuurt. Ondersteund door Art-fact vanuit Buurtcultuur.

 

Corona-postkaarten - Stoute Schoenen/Jessica Donders
Stichting Stoute Schoenen organiseerde een corona-kaartenactie om ouderen een hart onder de riem te steken tijdens de corona-lockdown. Oude ansichtkaarten werden omgetoverd tot een vrolijke groet voor iedereen die wel een opsteker kon gebruiken. Ondersteund door Art-fact vanuit Buurtcultuur.

 

Dansvisite - Dansnest
Hoe beweeg je je in een anderhalvemetersamenleving? Hoe maak je contact met ouderen in een tijd waarin aanraking niet mogelijk is? In haar choreografie Dansvisite geeft Dansnest reflectie op hoe we in coronatijd elkaar toch kunnen toelaten en fysiek op elkaar kunnen afstemmen. Makers-duo Nana van Moergestel en Neel Brans gaat samen met 3 professionele dansers, wijkwerkers en een aantal zelfstandig wonende ouderen aan de slag in een open werkproces. Door praten, afstemming en improvisatie ontstaan performances bij diverse flats en appartementen waarbij ‘fysieke afstemming’ tussen de bewoner en danser centraal staan. Via telefonisch contact tussen oudere en danser ontvouwt zich een bewegingspatroon waarbij de danser al improviserend fysiek gaat reageren op het gesprek met de bewoner. De bewoner krijgt door dat hij invloed kan uitoefenen op de choreografie, wat leidt tot absurde, spannende en mooie momenten. Voorbijgangers en andere flat- en buurtbewoners worden door de openbaarheid van dit project ook toeschouwer. Ondersteund door Art-fact vanuit Buurtcultuur.

 

Corona Catwalk - Zwermers
Performance-gezelschap Zwermers ging voor de derde keer in residentie in de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg-West. Wijkbewoners konden hun kleding inleveren en ruilen bij het Jutloket van de Zwermers. Daar werden ook de verhalen die bij de kleding horen opgetekend. Door het uitwisselen van de verhalen die bij de kleding horen, leren buurtbewoners elkaar beter kennen. De residentie werd feestelijk afgesloten tijdens de buurtcultuurmiddag met een corona-proof versie van de voorstelling Catwalk, waarin de Zwermers gebruik maken van de ingezamelde kledingstukken. Ondersteund door Art-fact vanuit Buurtcultuur.

 

Noem mij - Het Zuidelijk Toneel
Zeventien jongeren uit Tilburg zouden op 4 mei een theatervoorstelling spelen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, maar door het coronavirus waren de theaters dicht. Als alternatief kwam Het Zuidelijk Toneel, onder leiding van theatermaker Rozemarijn Romeijn, met Noem mij: de jongeren spraken of belden met ouderen en verdiepten zich in hun verhalen over de Tweede Wereldoorlog. De zeventien jongeren verwerkten de gesprekken in 75 zelfgehaakte zakdoeken. De zakdoeken vol verhalen stuurden de jongeren, met een persoonlijke brief, naar 75 ouderen in de stad, als troost in tijd van corona en eenzaamheid. Daarnaast delen ze op Instagram @noemmij óók verhalen over vroeger en nu. Waarom? Zodat de verhalen worden doorgegeven. Ondersteund door Art-fact vanuit Nieuwe Initiatieven.

 

Fort Boekoe - Het Zuidelijk Toneel
Op 27 en 28 juni vond Fort Boekoe plaats bij Het Zuidelijk Toneel. Een 'theatrale take-away' in het kader van Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. Vijftien jongeren onderzochten samen met makers Rozemarijn Romeijn, Erwin Boschmans en Onias Landveld het slavernijverleden van Nederland en maakten op basis hiervan performances. De performances werden uitgevoerd  op de omgetoverde parkeerplaats van Het Zuidelijk Toneel, waar het publiek een herdenkingsmaaltijd kon afhalen. De maaltijd was voorzien van een boekje over herdenkings-rituelen en de nieuwe interpretatie die de jongeren hiervan hebben gemaakt. Ondersteund door Art-fact vanuit Nieuwe Initiatieven.

Foto links: William van der Voort, foto rechts: Janbert Vonk

 

Op de vloer - EELT
Op de vloer is een performance van theatercollectief Eelt samen met vrouwen uit verschillende culturen rondom verhalen over voedsel. Een project op de grens van performance, verteltheater, projectie en muziek, gecreëerd door amateurs samen met professionals. In de tweede fase van Over de vloer is een bijzondere internationale samenwerking ontstaan met deelnemers uit Turkije, Afghanistan, Nederland, Syrië en Peru. Maar tijdens de repetitierondes voor de tweede performance greep corona hard in en waren repetities niet meer mogelijk. Gelukkig hebben de deelnemende vrouwen inmiddels een trots-makende stap voorwaarts gemaakt, zelf de regie genomen en allemaal zelfstandig hun creatief proces gefilmd. Ondersteund door Art-fact vanuit BKA.

 

Koorinspiratiedag- Stichting zin in zingen

De derde Koorinspiratiedag Tilburg werd online aangeboden op 3 oktober, in het weekend van Dierendag. Dit vanwege Sint Franciscus van Assisi voor wie een goede omgang met de Schepping centraal stond en die een bijzondere band had met dieren.

Daarom was het thema van de dag: Schepping en dankbaarheid. Veel coronamaatregelen werden inmiddels (tot aan deze datum) versoepeld, maar voorzichtigheid is nog steeds geboden. Samen zingen kan onder strikte voorwaarden. Ook de anderhalvemeter-maatregel zal nog enige tijd worden gehandhaafd. Gezien deze feiten hebben wij besloten om de Koorinspiratiedag 2020 dit jaar een andere vorm te geven.

De koorinspiratiedag 2020 vond online plaats, met de presentatie van een nieuw lied en een online workshop. De prestentatie en de bladmuziek van het lied zijn vanaf zaterdag 3 oktober 14.00 uur via een link op de website van Stichting zin in zingen te downloaden.
ondersteund door Art-fact vanuit BKA

  

 

Theater Zeevuh speelt: Toen het doek viel

Het Tilburgse amateurgezelschap Het Doek Gaat Op (HDGO) zit midden in het repetitieproces van hun nieuwe voorstelling als de corona-pandemie uitbreekt. Haalt ‘Hotel Hoteldebotel’ ooit nog het theater, en in welke vorm? Theater Zeevuh kroop in de huid van HDGO, een theatergroep in coronatijd, en nam een film op terwijl Nederland in lockdown zat.

Documentairemaakster en regisseuse Michelle van Daalhoff volgt in ‘Toen het doek viel’ de acteurs terwijl ze ieder voor zich, aan huis gebonden door het virus, om proberen te gaan met deze nieuwe werkelijkheid. De eerste repetities via zoom verlopen nog in harmonie, maar al snel drijven de spelers meer dan de verplichte anderhalve meter uit elkaar. Ziet de spelersgroep het kluchtige en seksistische script van schrijver Johan nog zitten, of slaagt Maarten erin HDGO terug te laten keren naar het kwaliteitstoneel in de traditie van Brecht en Shakespeare? Lukt het William om zijn regie-droom waar te maken, en Petra om eindelijk de hoofdrol op te eisen? Winnen romantiek en spelplezier nog van jaloezie en blinde ambitie?

Regie: Michelle van Daalhoff
Spel: Bart, Lieke, Marjolein, Sander, Mirek, Robert, Suzan, Susan, Kees en Marten.
Special guest: Annabel van Ewijk

Kijk naar de online première op vrijdag 18 december om 20.00 uur. Vooraf en na afloop kun je dan via Zoom napraten met de spelers. Kun je dan niet, kijk dan later op een zelfgekozen moment. Reserveer nu en kijk mee (of kijk later)

HAPPY-Evelien Holster

Hoe actueel is de 9e symfonie van Dvorak, “de nieuwe wereld” in deze bijzondere Corona tijd?
Musici hebben weinig te spelen, agenda’s zijn leeg, restaurants gesloten, lastige en soms
verdrietige tijden voor veel mensen. koop een HAPPYlinkje voor jezelf of geef het cadeau. Thuis kun je kijken en luisteren vanuit je luie stoel naar de 9e symfonie vanuit de concertzaal in Tilburg door een kamerorkest samengesteld uit Tilburgse musici. Met het geld van de verkochte HAPPYlinkjes bereiden plaatselijke restaurants een heerlijke maaltijd mét een toetje. Speciaal voor mensen die het financieel moeilijk hebben door Corona een heerlijke maaltijd. Samen met de voedselbank Tilburg krijgen ze het diner bezorgd tijdens de kerst.

Dit Project won de Groenlinks Corazon prijs. Uit het Jury rapport: "Wie een kaartje kocht voor het online concert van Brabant Sinfonia met Dvorák’s ‘Uit de Nieuwe Wereld’ sponsorde een Kerstmaaltijd voor twee personen die noodgedwongen gebruik moeten maken van de Tilburgse Voedselbank. Heerlijk eten, mooie muziek, mensen helpen en mensen blij maken… Evelien geeft Tilburg alle ingrediënten die het leven de moeite waard en de wereld een beetje beter maken. Zeer verdiend dan ook: de Corazon!"

 

Coronabol - Tim Hobbelman
Kunstenaar Tim Hobbelman liet zich inspireren door het Covid-19-virus en ontwierp een Coronabol. Met zijn kunstwerk wil hij het virus en de beperkingen die deze nieuwe, onzichtbare vijand met zich meebrengt, zichtbaar en voelbaar maken. De coronabol is 3,5 meter groot en herinnert daarmee aan de verantwoordelijkheid om anderhalve meter afstand te houden. Op woensdag 16 december rolde het virus-kunstwerk door de lege Tilburgse binnenstad, voortgeduwd door de 'drager': een persoon in wit beschermingspak, voorzien van mondkapje en andere beschermingsmiddelen. Uit de kern van het virus klonk het geluid van een ademhaling en hartslag, begeleid door de stem van Mark Rutte en elektronische en analoge instrumenten, waardoor de indruk van een levend organisme werd gewekt. Ondersteund door Art-fact vanuit Buurtcultuur.

Foto: Jan van Eijndhoven, Brabants Dagblad