Buurtcultuurprogramma in GoirkeWest-Hasselt

logo schonste wijk

 

Schônste Wijk, 2018 doorontwikkeld tot 2020

Schönste wijk (2018-2020) is een meerjarig programma van Buurtcultuur Tilburg in GoirkeWest-Hasselt met het thema een mooiere, schonere en actievere wijk. Cultuuraanjager en projectleider Saskia Dellevoet werkt samen met wijkgenoten, kunstenaars en organisaties. Binnen Schônste Wijk zijn meerdere projecten gerealiseerd. 

Schônste wijk Hackt (3 t/m 7 augustus 2020) was een week vol fantastische workshops om de wijk met kleine artistieke en groene aanpassingen nóg leuker te maken. Gert Brunnink, Sanja Veldhuis en Ro-Nalt Schrauwen gaven workshops en er was muziek en poëzie.

Audio-virtuele muurschildering door Gender in de Blender / studio Waaghals (juni 2020) 
Afstudeergroep Studio Waaghals (Fontys ACI studenten), ging aan de slag met het thema gendergelijkheid en stereotypering. Zij ontwikkelden de gender-in-de-blender-audio-virtuele-kunstroute. 

Jessica den Hartog in residentie in de Schônste wijk (2020)
Buurtcultuurproject Schônste wijk werkt regelmatig voor een langere periode samen met afvalkunstenaars die of in residentie of mobiel werken. Deze kunstenaars hebben de opdracht om wijkafval te onderzoeken op esthetische waarde. Experimenten, workshops en kennis delen ze met de wijk.
in 2020 werkt Jessica den Hartog in residentie in de Schônste Wijk


Schônste wijk werkplaats
 (juni 2019)
Een belangrijke broedplaats voor Schönste wijk wordt de werkplaats waar (plastic zwerf)afval wordt verwerkt en ontwikkelt naar nieuwe producten die van waarde zijn voor de wijk. De tijdelijke werkplaats ligt op een centrale locatie in de wijk aan de Bylandstraat 25. Vanuit circulair oogpunt wordt gewerkt met (enkele typen) plastic dat verwerkt wordt tot nieuw 'producten'. De werkplaats en omdenkerij wordt van de wijk: bewoners zijn welkom om plastic afval af te geven, om mee te doen en om te denken. In de werkplaats werken we ook met artists in residence. We zijn in 2019 gestart met afvalkunstenaar Tim Hobbelman. Voor 2020 is Jessica den Hartog gevraagd workshops te verzorgen en toe te werken naar een expositie met de deelnemers. Kijk op de website voor meer informatie.    

Muurschilderingen (mei 2019 en sept 2019)
De wijk kent plekken die extra aandacht verdienen. Samen met de woningcorporaties en de gemeente is onderzocht welke huizen een geschikte gevel hebben voor een muurschildering. Joep van Gassel-urban artist heeft de eerste schildering gerealiseerd. 

De afvalbiecht (maart 2019) 
De afvalbiecht is een interventie met een humoristische insteek, ontwikkeled door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten van Fontys. Het is een tot biechtstoel omgebouwde kliko waarmee wijkverhalen opgehaald worden. De studenten maakten een prachtige podcast als voorbeeld. 

In dialoog (januari 2019) 
Samen met wijkbewoners in gesprek over hoe ze de wijk beleven, toegespitst op het grootste irritatiepunt van de wijk: zwefvuil. 'Wat kunnen we zelf doen'? verzamelde ideeën worden bekeken en indien realiseerbaar opgenomen in het programma van Schônste wijk. 

Een 'kunstwerk van wijkzwerfies en een digitale zwerfieExpo (juni 2018) 
Als aftrap van het thema 'Wat nou zwerfafval?' en om aandacht te vragen voor dit probleem in de wijk, maakten wijkbewoners pal voor het wijkcentrum een kunstwerkinstallatie. Voorafgaand aan het kunstwerk werd een digitale ZwerfieEXPO opgezet waaraan wijkbewoners konden meedoen door een foto met korte tekst toe te voegen aan het album van de facebookgroep.
 

Meer op schonstewijk.nl.

 

Den Herdgang, voorbereidingen in 2018 en mogelijke uitvoering in 2019

Meer verbinding met de wijk, dat was de wens van Woon/zorginstelling Den Herdgang en Kinderdagverblijf Kiek. Wij zagen een kans door de als opslag gebruikte prieel een artistieke make-over te geven en de omgeving rond het Hof van Berlage hierbij te betrekken. Gepaste activiteiten om de wijk- en bewonersbetrokkenheid vergroten. Op 22 juni 2018 liet danseres Tomoke Stalpers samen met de kinderen van KDV Kiek 'het tuinhuis ontwaken'. Dit werd het startsein voor onderzoek door community arts kunstenaar Ton Lammers, die na de aftrap in gesprek is gegaan met bewoners en medewerkers van Den Herdgang en KDV Kiek. Vervolgens heeft hij in samenspraak met Helvoirt groen een ontwerp gemaakt om het tuinhuisje en de omgeving te transformeren naar een gezellige ontmoetingsplek. Een fijne plek om te ontspannen en om kleine culturele activiteiten te organiseren met en voor de bewoner en de wijk. We zijn in afwachting van een doorstart. 


Voorloper Schônste Wijk: KASTEEL013 (2017) 

In de wijk Hasselt stond ooit een kasteel. Tijdens KASTEEL013 een groot buurtcultuurproject werd de wijk een maand lang ondergedompeld met activiteiten rond deze historische context bekeken vanuit verleden-heden-toekomst. Verbeeld je in enkele maanden een mooi verhaal met weinig woorden, prachtige zelfgemaakte decors, muziek, zang, dans, historisch eten en meer om de geschiedenis van 'het kasteel van Tilburg' anno 2017 tot leven te wekken. De afsluitende viering vond plaats op 21 april 2017. Wijkbewoners en -organisaties gaven samen het kasteel een gezicht door middel van een visueel sprookje. KASTEEL013 was een meedoe-spektakel vol activiteiten met, door en voor de wijk. Het spektakel eindigde in het Stenenkamerpark met als hoogtepunt een theatrale performance onder regie van Bouwjaar '84 samen met wijkbewoners van jong tot oud.  Meer op kasteel013.nl. 

Camping Textielplein Tilburg (2016) 
Als aftrap van artistieke interventies van buurtcultuur Hasselt/Goirke-west, vond Camping Textielplein Tilburg plaats. Dit was een ééndagsevenement waarbij bewoners letterlijk konden kamperen op hun eigen plein, in hun eigen wijk. Buurtcultuur Tilburg zorgde voor een onderhoudend campingprogramma. Zo was er een romantische act van operazangers, 'nieuwe wijkgenoten' (acteurs), een komische tent/dansact, muzikanten en een ondernemer uit de wijk. Als afsluiting een buurt BBQ opgeluisterd door zang van een prachtig koor. 

Bekijk de sfeerbeelden 

 

Terug naar regeling Buurtcultuurimpuls

Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang het laatste en actuele nieuws

inloggen

Voor (aangesloten) organisaties