Lang Leve…!
In 2019 creëerde Dansnest haar eerste Dansvisite in Den Bosch. Dansnest onderzocht daarbij het belang van ‘aanraking’ bij ouderen in het kader van het project ‘Lang Leve..!’ van de Academie voor Beeldvorming in Den Bosch. Geïnspireerd op gesprekken met ouderen en de inrichting van hun huis, dansten professionele dansers een choreografie in de huiskamer van de bewoner.
Gesprekken van mens tot mens transformeerden zo in een creatieproces waarbij de bewoner en de danser geïnspireerd door elkaar bewegen in een huiskamer. De Dansvisites waren stof tot gesprekken met buurtgenoten én een opstap voor senioren om meer verbinding met de cultuur in hun stad te maken.

Dansvisite in Coronatijd
Een Dansvisite zoals in 2019 is door het Coronavirus plotseling onmogelijk geworden. Aanraking en nabijheid van dansers in de huiskamer van ouderen zijn van iets positiefs iets beangstigends geworden. Dansnest gaat daarom op zoek naar de mogelijkheden voor Dansvisites in een anderhalvemeter- samenleving. Hoe maak je contact met ouderen in een tijd waarin aanraking niet mogelijk is? Hoe kunnen we elkaar weer toelaten en daarmee aan vertrouwen bouwen in het licht van een gezonde omgang en zingeving?

Open werkproces
In Den Bosch, Tilburg en Breda gaan makers-duo Nana van Moergestel en Neel Brans samen met 3 professionele dansers, wijkwerkers en een aantal zelfstandig wonende ouderen aan de slag in een open werkproces. Door praten, afstemming en improvisatie ontstaan per stad 5 performances bij diverse flats en appartementen waarbij ‘fysieke afstemming’ tussen bewoner en danser centraal staan. Door het open werkproces is de eindvorm nog niet definitief.

Invloed op de choreografie
Startidee is vooralsnog dat drie dansers op een grasveld of plein voor de balkons van een flat staan. Ze hebben headsets op en maken zo telefonisch contact met iemand uit de flat. De bewoner kijkt naar de dansers maar heeft geen idee met wie van hen hij contact heeft. Aan de hand van het gevoerde gesprek ontvouwt zich een bewegingspatroon. De danser vertelt hoe zij de omgeving en details daarin ervaart. Ze laat de bewoner door haar ogen opnieuw kijken naar de leefomgeving. De dansers voeren het tempo met elkaar op en houden het gesprek gaande wat leidt tot absurde, spannende en mooie momenten. Er volgen situaties waarbij de danser al improviserend fysiek gaat reageren op het gesprek met de bewoner die doorkrijgt dat hij invloed kan uitoefenen op de choreografie. Elke danser heeft bij iedere performance een andere bewoner aan de lijn, waardoor alle performances anders zijn. Voorbijgangers en andere flat- en
buurtbewoners worden door de openbaarheid van dit project ook toeschouwer.

Voorstellingen
Het project ‘Dansvisite in Coronatijd’ wordt door Dansnest uitgevoerd in DenBosch, Tilburg en Breda in de maanden juni, juli en augustus 2020. Het project komt tot stand in samenwerking met
Wijkwerkers van Farent, ContourdeTwern en Zorg voor Elkaar en de Kunstinstellingen Babel, Art-Fact en NieuweVeste.

Publicatie: 1597655580

Overig nieuws