Door wie
Art-fact, CiST, Factorium
Datum
30 september 2020
Bijdrage Art-fact
Buurtcultuurprogramma

‘Catch your Dream’
De muurschildering ‘Catch your Dream’ laat een natuurrijke fantasiewereld zien. Een ballon mensfiguur rent rond om verschillende dromen te vangen. Verschillende sporten en elementen die verwijzen naar muziek en gamen zijn zichtbaar. Vriendschap en liefde komen terug in de woorden “love & bff”. ‘De achtbaan staat voor de reis van het leven’, vertelt kunstenaar Erik Veldmeijer. De Tilburgse woonstichting Tiwos heeft de muur beschikbaar gesteld.

Verbinden door kunst en cultuur
Bij de muur werden de kinderen per school verwelkomd om in kleine sessies het kunstwerk officieel te onthullen. Het project is een mooi voorbeeld van hoe je kinderen kennis kunt laten maken met kunst & cultuur en hierbij de school en wijk aan elkaar kunt verbinden. Samen met wethouder Marcelle Hendrickx werd er afgeteld tot 0 en werd het rode lint door de kinderen met een enorme schaar doorgeknipt. De muurschildering is hierbij officieel geopend!

Expositie op scholen, wijkcentra en online     
Binnen dit project zijn kinderen ook zelf kunst gaan maken, onder leiding van Urban Artist Joep van Gassel, en dit heeft geresulteerd in 240 graffiti kunstwerken. Iedere school richtte zijn eigen expositie in en op 30 september bezochten zij elkaars exposities rondom de scholen. In Wijkcentra ’t Sant en ’t Kruispunt van ContourdeTwern zijn nog kunstwerken van kinderen te aanschouwen t/m zondag 4 oktober. Op de website van Art-fact is de foto-wall van alle werken te zien.

Wijkbreed kunst & cultuurprogramma
Dit project is onderdeel van het gezamenlijke kunst & cultuurprogramma waarbij kinderen uit Tilburg West de hoofdrol spelen. De muurschildering & expositie is één van de projecten rondom VANG JE DROOM en wordt financieel mogelijk gemaakt via het Buurtcultuurfonds van de gemeente Tilburg, dat uitgevoerd wordt door Art-fact. ‘We hebben de afgelopen vier jaar met het buurtcultuurprogramma veel verschillende initiatieven mogelijk kunnen maken. Het zou mooi zijn als we in samenwerking met de scholen meer kinderen in de wijk kunnen bereiken’, aldus Judith Ensel, directeur Art-fact.
De komende tijd werkt Cultuurcoach Miriam Alders samen met de vijf basisscholen in Tilburg West, Art-fact, Factorium en CiST aan andere wijkbrede programma’s voor kunst & cultuur in de vrije tijd. ‘Het was fantastisch om zoveel kinderen te zien genieten in de rol van kinderkunstenaar! Ik ben ontzettend blij dat we dit project samen met de partners in de wijk hebben weten te realiseren’, zegt Cultuurcoach Miriam Alders. 

Fotografie: Maria van der Heijden

Publicatie: 1601642640

Overig nieuws