Van de Gemeente Tilburg:
 

Wij begrijpen dat u zich op dit moment zorgen maakt, veel mensen verkeren op dit moment in een moeilijke situatie vanwege het corona-virus. Ook mensen en organisaties die werkzaam zijn in de cultuursector zien hun omzet dalen omdat zij geen nieuwe opdrachten krijgen, geen workshops kunnen geven of genoodzaakt zijn hun programmering te annuleren. Daarom wordt er op dit moment hard gewerkt aan maatregelen om de economische impact van het corona-virus op de cultuursector te beperken. Hierover zijn gesprekken gaande tussen de brancheorganisaties voor cultuur en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze maatregelen worden vanuit het Rijk opgezet, het is nog niet duidelijk welke overheid de maatregelen uiteindelijk uit gaat voeren. Hieronder vindt u de verschillende steunmaatregelen die op dit moment worden ontwikkeld. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Tilburg. Ook op de website van Kunsten '92 vindt u ook veel relevante informatie. 
De verschillende maatregelen zijn niet voor iedereen van toepassing. Wij raden u aan om advies aan te vragen wat voor u mogelijk is. U kunt dit doen via het Ondernemersadvies.
Klik hier om ondernemersadvies aan te vragen (via de knop 'direct regelen').

1) Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten
Ondernemers die verwachten dat ze te maken krijgen met een omzetverlies van minimaal 20% of meer, kunnen bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Die geldt voor een periode van drie maanden. Het UWV betaalt bij goedkeuring van de aanvraag maximaal 90% van het salaris. Deze maatregel vervangt de huidige regeling werktijdverkorting en wordt zo snel mogelijk doorgevoerd. Aanvragen kan met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020.
Meer Informatie op uwv.nl

2) Extra ondersteuning zelfstandige ondernemers
Zzp'ers kunnen bij de gemeente voor een periode van drie maanden een uitkering aanvragen om in hun levensonderhoud te voorzien. De uitkering vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Deze regeling wordt nu uitgewerkt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt nog even geduld te hebben. Gemeenten gaan de regeling uitvoeren. In Tilburg via het Ondernemersadvies.
Klik hier om u aan te melden voor de ZZP-regeling (via de knop 'direct regelen').

3) Compensatieregeling getroffen sectoren
Ondernemers die meteen in de problemen komen door de coronamaatregelen en hun omzet fors zien dalen, krijgen voor de komende drie maanden 4.000 euro als noodvoorziening. Het gaat onder meer om de horeca, de cultuursector en de reisbranche. Maar ook sectoren die in de problemen komen door de 1,5 meter afstandseis, zoals schoonheidssalons en kappers. De onderneming moet wel buiten de eigen woning staan. De precieze voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt. Deze regeling wordt uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie. Wie hem gaat uitvoeren is nog niet bekend.

 

 

 

Kunstenbond, Boekmanstichting en Kunsten '92
 

Op dit moment zijn verschillende belangenorganisaties bezig met het verzamelen van informatie om inzicht te krijgen in de gevolgen van het corona-virus voor de culturele sector. Hiervoor hebben zij uw hulp nodig. Hoe meer informatie zij hebben, des te sterker is het signaal dat zij af kunnen geven.

De Kunstenbond maakt zich sterk voor zelfstandigen. Zzp'ers wordt gevraagd om hun problemen en gederfde inkomsten hier te melden.
De Boekmanstichting vraagt zowel zelfstandigen als culturele organisaties om een enquête in te vullen om de impact van de maatregelen te onderzoeken.

Leden van Kunsten '92 wordt gevraagd om relevante informatie te delen via info@kunsten92.nl.

Publicatie: 1585642560

Overig nieuws