Door wie
Beeldend kunstenaar Inge Koenen, Stichting Stoute Schoenen, cultuurcoach Miriam Alders, Stichting Move, basisscholen Wandelbos en Antares
Datum
8 juli tm 22 juli
Locatie
Wandelbos, Tilburg-West
Bijdrage Art-fact
ondersteund vanuit programma Buurtcultuur

De schilderijen zijn gemaakt door basisschoolleerlingen en senioren uit de wijk in het kader van buurtcultuurproject De Buurt als Museum.

Met dit project, ondersteund door Art-fact, ontwikkelen kinderen en ouderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud.

 

Jong en oud bekijken de expositie bij De Duynsberg 

 

Wandel door de wijk en geniet van kunst

Op vrijdag 8 juli werd het buurtmuseum officieel geopend door leerlingen van basisscholen Wandelbos en Antares en bewoners van De Duynsberg. Met een echte rode loper, een grote schaar om het lint door te knippen en veel applaus was het een feestelijk hoogtepunt waar de jonge en oudere kunstenaars de afgelopen weken naartoe hadden gewerkt. De schilderijen staan tot 22 juli te pronken in de ramen van bewoners in de Kruidenbuurt en de Auteursbuurt en bij De Duynsberg. Maak een wandeling door de wijk maken en geniet van kunst. ROUTEKAART 

De Buurt als Podium | woensdag 13 en 20 juli | 14:30 tot 15:30u. | De Duynsberg

Veel leerlingen namen via het Talentenprogramma Tilburg-West, deel aan de naschoolse activiteiten om kennis te maken met uiteenlopende kunstdisciplines in hun eigen wijk. Tijdens De Buurt als Podium staan deze basisschoolleerlingen op het podium om hun talent te tonen.

Leerlingen Basisschool Antares bezoeken buurtmuseum 

 

Kinderkunst geïnspireerd door verhalen uit de buurt

De Buurt als Museum is half april gestart door beeldend kunstenaar Inge Koenen op basisscholen Wandelbos en Antares. Samen met de leerlingen en studenten van Stichting Move is ze bij buurtbewoners op bezoek geweest om bijzondere voorwerpen en de daarbij behorende verhalen op te halen. Geïnspireerd op een voorwerp en een buurtverhaal hebben de kinderen een schilderij gemaakt dat ze als cadeau hebben teruggegeven aan de buurtbewoner. Alle schilderijen worden nu twee weken lang geëxposeerd voor het raam van de bewoners, zodat in één klap een echt buurtmuseum ontstaat.

"Zou het niet mooi zijn als kinderen uit Tilburg-West door kunstbeoefening een actieve bijdrage kunnen leveren aan nieuwe ontmoetingen in hun eigen buurt?’’
– Inge Koenen

Kinderen én senioren

Behalve kinderen zijn ook ouderen in Wandelbos creatief aan de slag gegaan. Stichting Stoute Schoenen organiseerde in mei en juni kunstworkshops bij serviceappartementen De Duynsberg waarbij senioren hun talenten konden ontwikkelen in verschillende creatieve disciplines. Kunst biedt ouderen een nieuwe uitdaging en de workshops zorgen voor nieuwe sociale contacten. Een groepje basisschoolkinderen van BS Antares kwam ook naar de Duynsberg om verhalen met de ouderen uit te wisselen en te vertalen naar een schilderij. Deze kunstwerken van ouderen en kinderen worden geëxposeerd in De Duynsberg en zijn onderdeel van het buurtmuseum.

Talentenprogramma

In het najaar krijgt het buurtmuseum een vervolg in Tilburg-West met diverse culturele activiteiten in de wijk. Zo heeft cultuurcoach Miriam Alders een Talentenprogramma ontwikkeld voor Tilburg-West, waarbij alle kinderen kunnen kennismaken met uiteenlopende (kunst)disciplines in hun eigen wijk.

Ondersteuning

De Buurt als Museum wordt gemaakt door Inge Koenen in samenwerking met studenten van Stichting Move, basisscholen Antares en Wandelbos, Stichting Stoute Schoenen en cultuurcoach Miriam Alders. Het project wordt ondersteund door Art-fact: intermediair, platform en cultuurfonds voor kunst in de vrije tijd in Tilburg, en door een bijdrage van het VSBfonds en het Prins Bernhard Buurtcultuurfonds Noord-Brabant.

Volg het project

Website De Buurt als Museum in Wandelbos | Facebook @debuurtalsmuseum | Instagram @debuurtalsmuseum 

Publicatie: 1657268880

Overig nieuws