In oktober 2018 en mei 2019 verbleef het nomadische theater van het Tilburgse performance-gezelschap Zwermers al een week lang in de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg-West met hun imposante 'landmark', dat tevens als theater functioneerde. Tijdens die week hebben zij in de wijk verhalen en materialen gejut waarmee zij een bijzondere Smeltkroesavond organiseerden waarin zij de kracht, de kwetsbaarheid en de diversiteit van de buurt toonden. 

Smeltkroezen is een programma-avond met korte onderdelen uit verschillende culturele disciplines. Toeschouwers worden meegevoerd van dans naar interactieve installaties, van poëzie naar circus, van muziek naar theater en alles wat er tussen in zit. Het bijzondere is dat alle stukken niet alleen na elkaar te zien zijn, maar op het einde van de avond ook werkelijk samensmelten in 1 korte performance: de ‘Smeltkroezen-scène’. In de Kleuren- en Kruidenbuurt vond de magische Smeltkroesavond plaats op het grasveld achter basisschool Antares, waar het landmark van Zwermers de hele week te bewonderen was.

Het zaadje voor de prachtige nieuwe Zwermers-voorstelling Catwalk, over kleding en identiteit, is geplant in de Kleuren- en Kruidenbuurt. Deze performance gaat nu het theater in en is in juni te zien tijdens Oerol. Zwermers is één van de makers die in 2020 een subsidie ontvangen uit de Impulsgeldenregeling van de Provincie waardoor dit Tilburgse gezelschap zich verder kan ontwikkelen.

Lees hier wat Art-fact nog meer doet in het kader van het Buurtcultuurprogramma in Tilburg-West.

Foto: Jostijn Ligtvoet

Publicatie: 1576742400

Overig nieuws