Door wie
CAST
Datum
24 maart 2022
Tijd
19.30 (aanvang 20.00u.)
Locatie
Club Smederij
Bijdrage Art-fact
Gesprekspartner

Achtergrond
Project muurschilderingen
Vanuit de Gemeente Tilburg zijn er in 2020 zijn er tien schilderingen met het project Muurschilderingen gerealiseerd. Dit project was een van 14 experimenten om de publieke ruimte van Tilburg te verbeteren. In 2021 heeft de gemeente dit wegens succes verlengd. Enkele ervaringen rijker, is er intussen een adviescommissie opgesteld.

Programma Buurtcultuur Art-fact 
Art-fact realiseerde de afgelopen 2,5 jaar muurschilderingen in Tilburg Oud-Noord en Tilburg West. Zij ondersteunde en jaagde deze aan vanuit het domein Buurtcultuur. In 2019 werd de eerste schildering aangebracht in Tilburg Oud-Noord (Hasselt), vanuit het aanjaagproject Schônste wijk. De eerste schildering van Joep van Gassel aan de Dessinateurstraat-Textielplein, veroorzaakte een klein domino-effect. Resultaat: de Schônste wijk murenroute met 9 schilderingen! Ook in Tilburg West, is een schildering gerealiseerd. Cultuurcoach, Miriam Alders nam het realiseren ervan op in een mooi educatief aanbod voor basisschoolkinderen met het programma Vang je droom. Ook in Oost is afgelopen zomer een mooie schildering aan het pand van Kunstkabaal aangebracht door kinderen onder begeleiding van Ivo van Leeuwen en Timothy Mahler. 

Art-fact krijgt regelmatig de vraag of en hoe ze een muurschildering in een specifieke wijk of buurt mee kan helpen realiseren. Programmamaker Buurtcultuur en Kunst met impact, Saskia Dellevoet, heeft de ervaringen van de afgelopen jaren opgetekend en deze worden in 2021-2022 uitgewerkt in een programma Straatkunst met Art-fact. Daarbij werkt ze graag samen met de cultuurcoaches die in verschillende wijken actief zijn. Er zijn gesprekken met de cultuurcoach in Tilburg Noord, met een school voor Speciaal onderwijs in Zuid en er zit meer in de pijplijn. Of deze straatkunstwensen gerealiseerd kunnen worden, hangt af van allerlei factoren maar het gaat bij Art-fact altijd om buurtcultuurprojecten en kunst in de vrije tijd onder begeleiding van een professionele kunstenaar. Vanuit die invalshoek sluit Saskia dan ook graag aan bij het Stadsdebat muurschilderingen, georganiseerd door CAST, Centrum Architectuur en Stedenbouw Tilburg en omgeving. 

 

 

Publicatie: 1646237460

Overig nieuws