Door wie
CAST
Datum
25 november 2021
Tijd
19.30 (aanvang 20.00u.)
Locatie
volgt
Bijdrage Art-fact
Gesprekspartner

Achtergrond
Project muurschilderingen
Vanuit de Gemeente Tilburg zijn er in 2020 zijn er tien schilderingen met het project Muurschilderingen gerealiseerd. Dit project was een van 14 experimenten om de publieke ruimte van Tilburg te verbeteren. In 2021 heeft de gemeente dit wegens succes verlengd. Enkele ervaringen rijker, is er intussen een adviescommissie opgesteld.

Programma Buurtcultuur 
Art-fact realiseerde de afgelopen 2,5 jaar zo’n 10 muurschilderingen in Tilburg Oud-Noord en Tilburg West. Zij ondersteunde en jaagde deze aan vanuit het domein Buurtcultuur. In 2019 werd de eerste schildering aangebracht in Tilburg Oud-Noord (Hasselt), vanuit het aanjaagproject Schônste wijk. De eerste schildering van Joep van Gassel aan de Dessinateurstraat-Textielplein, veroorzaakte een klein domino-effect. Resultaat: de Schônste wijk murenroute met 9 schilderingen! Ook in Tilburg West, is een schildering gerealiseerd. Cultuurcoach, Miriam Alders nam het realiseren ervan op in een mooi educatief aanbod voor basisschoolkinderen met het programma Vang je droom.

Art-fact krijgt regelmatig de vraag of en hoe ze een muurschildering in een specifieke wijk of buurt mee kan helpen realiseren. Of dat kan, hangt af van allerlei factoren maar het gaat altijd om buurtcultuurprojecten en kunst in de vrije tijd onder begeleiding van een professionele kunstenaar. De programmamaker Buurtcultuur en Kunst met impact, Saskia Dellevoet, heeft de ervaringen van de afgelopen jaren opgetekend en deze worden in 2021-2022 uitgewerkt in een (concept)programma Straatkunst met Art-fact. Ze sluit dan ook graag aan bij het Stadsdebat muurschilderingen georganiseerd door CAST, Centrum Architectuur en Stedenbouw Tilburg en omgeving. 

Publicatie: 1636647060

Overig nieuws